Fietsen met de snelheid van een auto

Een superfiets die is gebouwd door Nederlandse studenten heeft in de woestijn een recordsnelheid bereikt.

De ‘ligfiets’ VeloX 7 bereikte in de Nevada-woestijn een snelheid van meer dan 120 kilometer per uur.
De ‘ligfiets’ VeloX 7 bereikte in de Nevada-woestijn een snelheid van meer dan 120 kilometer per uur. Bas de Meijer

Als jij naar school fietst, rijd je ongeveer 15 kilometer per uur. Of 12 kilometer als je met je vrienden of vriendinnen aan het kletsen bent. En als je te laat bent en heel hard rijdt, kom je misschien wel tot 25 of 30 kilometer per uur. Snel, maar langzaam als je het vergelijkt met een profwielrenner die in een sprint ongeveer 70 kilometer per uur haalt. Ongelooflijk!

Toch? Nou, vorige week zaterdag reed de Nederlandse wielrenster Aniek Rooderkerken 121,5 kilometer per uur. Dat is hoogste snelheid die een Nederlandse vrouw ooit haalde op een fiets. Aniek deed dit in de Amerikaanse Nevada-woestijn op een kaarsrechte weg van 10 kilometer lang.

Daarbij reed ze op een speciale fiets. Deze fiets, de VeloX 7, is gebouwd door studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam. De fiets heeft een huls van koolstofvezel, waar je in moet gaan liggen. De huls heeft de vorm van een sigaar of een lang uitgerekt ei. Daardoor is de luchtweerstand van de fiets tien keer zo laag als die van een gewone racefiets.

De luchtweerstand is ook lager dan eerdere modellen van de VeloX, vertelt Henry Tang, student aan de TU Delft. „Bij het vorige model hebben de bouwers gelet op de zijwinden. Wij hebben dit jaar vooral gekeken naar de achterkant.” Als je heel hard rijdt, ontstaan achter de fiets luchtwervelingen die de fiets afremmen. Henry: „Met testen in de windtunnel en met computerberekeningen hebben we de vorm aan de achterkant verbeterd.”

De fiets kan nog harder, denkt Henry: „We hebben gemeten hoeveel kracht Aniek heeft. Die heeft ze nog niet helemaal gebruikt in de fiets. Waarschijnlijk moet ze eraan wennen om met 120 kilometer per uur over het asfalt te vliegen.”

In een eerder versie van dit artikel stond dat de betrokken studenten onder meer van de Universiteit van Amsterdam zijn. Dit is gecorrigeerd in Vrije Universiteit in Amsterdam.