Recensie

Recensie Uit eten

Een unieke Chileense druif

proeft zoete, zwoele, zachte en rijpe wijnen uit Zuid-Amerika.

Het leek wel of de wijn-multinationals het hadden afgesproken: als jij de ene week de wijnen van twee huizen uit je portfolio laat proeven, dan doen wij het daarna. Aldus woonde ik eerst de Zuid-Amerikaanse interland Chili-Argentinië bij, geleid door de Chileense wijnmakers Aurelio Montes senior en junior. Om vervolgens aan te schuiven bij een proeverij waarbij Pinot Noir uit Californië en Bourgogne het tegen elkaar opnamen, beide gemaakt op domaines van J.C. Boisset. Daarover volgende week meer.

Nu volg ik de familie Montes al jaren. Prachtig domein in de vallei van Colchagua waar duurzaam wordt geproduceerd. Maar vader en zoon Montes gaan nog wat verder. Zo is de winery feng shui ingericht. Er klinken Gregoriaanse kloosterliederen. „Ik weet niet of je dat kunt proeven maar de werknemers en bezoekers voelen zich er goed bij”, knipoogt senior.

Sinds kort komen ook de liefhebbers van vaste kost er aan hun trekken. Onlangs heeft Montes de Argentijnse celebrity-chef Francis Mallmann aangetrokken voor hun nieuwe restaurant in de Chileense winery. Mallmann investeerde twee miljoen dollar en hield er een eigenzinnig selectiebeleid op na. Zo wenste hij alleen met mensen te werken zonder horeca-ervaring („ík wil ze kunnen vormen”). En werden zelfs de beste koeien uit de stal van een ander familielid van Montes niet goed genoeg bevonden. Er kwam een leverancier van buitenaf. Gelukkig voor Montes gold dat niet voor de wijn. Aldus staan daar nu gebroederlijk de wijnen op de kaart van hun domein in Chili en van Kaiken, hun bezit in het Argentijnse Mendoza. Ze verschenen ook in Nederland.

En zo monsterde ik wat Chileens kust-terroir en Argentijns Andes terroir voor Chardonnay betekent. Noteerde ik de verschillen in restsuikers bij beide Cabernet Sauvignons. En vond ik de overeenkomsten in de Malbecs: zoet, zwoel, zacht en rijp rood fruit. Montes’ flagship Carmenère had in zijn eentje de overtocht aanvaard en presenteerde zijn unieke stijl. Bramen en cassis, ruwharige tannines, tikkie ongepoetst,een espressotouch en cacaobitters. Chili’s meest onderscheidende druif liet zich met niets vergelijken.