Een ‘butler’ via de app

Voor dochter Carlijn Oosthoek en moeder Judith van Tongeren was het nog niet makkelijk om de juiste definitie voor de dienst van hun bedrijf te formuleren. Uiteindelijk kwamen ze uit bij ‘butlerservice’. Carlijn Oosthoek (24): „Eigenlijk nemen we net als een butler mensen zoveel mogelijk uit handen. Van complete verhuizingen tot boodschappen, de auto wassen, de hond uitlaten tot het regelen van de loodgieter.”

Nadat Carlijn klaar was met haar bachelor Communicatie en Media op de Erasmus Universiteit wist ze dat ze klaar was om zelf een bedrijf te beginnen. „Studeren ging me goed af, maar ik wist dat ik in de praktijk uiteindelijk meer zou leren dan uit boeken. Ik kom een uit een ondernemersfamilie, mijn ouders hadden allebei hun eigen bedrijf. Het feit dat ze ontzettend hard werkten maar dat ook leuk vonden heb ik altijd inspirerend gevonden.”

In eerste instantie wilde ze een communicatiebureau beginnen met haar moeder, die net afscheid had genomen van haar bedrijf. „Maar daar was na vijftien jaar in die branche toe aan iets nieuws. Uiteindelijk kwam de inspiratie toen ze de hond uitliet bij ons in de wijk in Hillegersberg. Het viel haar op hoe hectisch het leven van jonge gezinnen oogde. Een tuin vol speelgoed, vader die snel de hond uitlaat voor het werk en moeder een gehaaste kus geeft die de kinderen in de auto stopt. De dertigers van tegenwoordig willen alles, waaronder tijd voor zichzelf en ontspannen. In de praktijk zijn ze daardoor drukker dan ooit.”

Hoe mooi zou het zijn als er een bedrijf was dat alle to do’s op het lijstje van je kan overnemen, dacht ze. Carlijn was meteen enthousiast en na onderzoek te hebben gedaan naar vergelijkbare bedrijven in Amerika en Engeland, begonnen ze in Rotterdam met een pilot. Door de butlerservice gratis aan te bieden aan vijfentwintig huishoudens konden ze achterhalen waar in de Randstad het meeste behoefte aan is. Inmiddels bestaat Do Company twee jaar en hebben ze 150 particuliere klanten in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Daarnaast bedienen ze sinds een half jaar ook de zakelijke markt en verlenen ze hun service in vijftien gebouwen.