A.F.Th. van der Heijden vertrekt bij uitgever De Bezige Bij

Uitgever

Een gebrek aan wederzijds vertrouwen. Dat is de reden dat A.F.Th. van der Heijden uit elkaar gaan. Hij heeft nog geen nieuwe uitgever.

A.F.Th. van der Heijden Foto Flip Franssen

Schrijver A.F.Th. van der Heijden breekt met zijn uitgeverij De Bezige Bij. Na acht jaar samenwerking hebben schrijver en uitgever besloten „uit elkaar te gaan”, meldde de uitgeverij vrijdag. Het zou ontbreken aan „wederzijds vertrouwen” na gesprekken over „de zakelijke en creatieve aspecten van nieuw te publiceren werk”. Nadere toelichting willen uitgever en auteur niet geven. Over een nieuwe uitgeverij is nog geen nieuws te melden, bevestigt Van der Heijden aan NRC.

Onder meer de veelgeprezen requiemroman Tonio (2010) en de historische roman De ochtendgave (2015) verschenen bij De Bezige Bij, ook twee delen in de cyclus De tandeloze tijd, De helleveeg (2013) en zijn jongste grote roman Kwaadschiks (2016). In 2013 ontving hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Hoewel Van der Heijdens boeken niet meer dezelfde verkoopaantallen behalen als vroeger, verliest De Bezige Bij een van zijn belangrijkste auteurs. De uitgeverij heeft meer belangrijke schrijvers zien vertrekken, na commotie over de samenwerking met de omstreden publicist Dyab Abou Jahjah.