Reportage

Zij probeert eenzame mensen uit hun huis te lokken

Mobiel koffiehuis Caffè Caro is een rijdende gezelligheidsbar. „Kom je koffiedrinken? Je buurvrouw komt ook!”

Het mobiele koffiehuis in Rhenen. Carolien van Ginkel is er elke maand 150 euro uit eigen zak aan kwijt.
Het mobiele koffiehuis in Rhenen. Carolien van Ginkel is er elke maand 150 euro uit eigen zak aan kwijt. Foto Manouk van Egmond

Op een parkeerplaats in het stadje Rhenen komt toeterend een bestelauto aanrijden. Een blonde vrouw stapt kordaat uit en opent de achterdeuren van het autootje. Ze zet een krat met thermoskannen en koffiekopjes op de grond. Ze klapt een meterslange picknicktafel uit en legt er een kleed met vlindertjes overheen. Ze zet de koektrommel neer, hangt roze slingers op tussen de wagen en een boom en gaat dan zitten. Na een half uur is het zo druk dat laatkomers op nabijgelegen trappetjes moeten plaatsnemen.

Om eenzame bewoners in Rhenen uit hun huizen te trekken, begon Carolien van Ginkel (48) in 2014 een mobiel koffiehuis, genaamd Caffè Caro. Ze stalde haar ‘terras’ uit in straten waar ze eenzame mensen vermoedde en belde bij alle huizen aan. Regelmatig moest ze door brievenbussen en kiertjes van voorzichtig geopende deuren praten: „Kom je mee koffiedrinken? Je overbuurvrouw komt straks ook!” Inmiddels staat Caffè Caro elke vrijdagochtend op de Valleiweg, een parkeerplaats naast een leegstaand wijkwinkelcentrum.

Thuis kwamen de muren op mij af. Carolien trokt me bij de groep toen ze me zag twijfelen

Het is deze week Week tegen Eenzaamheid. De organisatie ervan vraagt er aandacht mee voor het feit dat „meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam voelen.” Tot en met zondag 1 oktober worden conferenties en workshops georganiseerd en „honderden” evenementen om nieuwe mensen te ontmoeten, meldt de site van de Week. Ter inspiratie zijn ‘strijders tegen eenzaamheid’ geportretteerd, die plaatselijk mensen uit hun isolement proberen te krijgen. Met concerten, een koppelbedrijf tussen studenten en ouderen of een rijdend café zoals Caffè Caro.

Niet zomaar naar het centrum

De ouderen die rond het plein wonen zijn slecht ter been, zegt Van Ginkel. Zij kunnen niet zomaar naar het lagergelegen stadscentrum lopen – de Valleiweg ligt bovenop een flinke heuvel. Maar Caffè Caro is ook bedoeld voor jongere mensen zoals Paula Gerdes (49), die naar eigen zeggen sociaal angstig is. Zij las in de lokale krant over het initiatief en op aandringen van haar moeder besloot ze een keer langs te gaan. Doodeng, vond ze het. Wat zouden ze van haar vinden? Nu wordt ze tot haar eigen verbazing zelfs voor feestjes uitgenodigd. Ook Grada van Zetten (60), nu een vriendin van Gerdes, zocht naar aanspraak. „Thuis kwamen de muren op mij af. Carolien trokt me bij de groep toen ze me zag twijfelen. Ik had mijn borduurwerk meegenomen en toen gingen ze er vragen over stellen. De keren daarna voelde ik me op mijn gemak.”

Lees ook: Veel ouderen zijn eenzaam. Beleid helpt niet. Tip: bouw relaties op als je jong bent

Niet alle aanwezigen waren in eerste instantie op zoek naar vrienden. René van Poelgeest (68) dacht dat hij niet in de groep paste. „Ik heb als roadie gewerkt, ik ben rocking hè.” Toch is hij blij dat hij zich liet overhalen door Van Ginkel. Hij had zijn vrouw twee jaar daarvoor verloren maar vond bij Caffè Caro een nieuwe vriendin. De vonk sloeg over toen zij hem leerde om een preischotel te maken.

Onder luid geblaf van vier honden vraagt Van Ginkel aan iedereen hoe het met ze gaat. „Ze hebben allemaal wat”, zegt vaste bezoeker Steven Budding (80), „Ik vertel zelf niet zoveel, ik luister meestal. Mijn vrouw is negen jaar geleden overleden. Je moet toch iets doen?” Dan bespreken de aanwezigen de bezoekjes aan de tandarts en de dokter. „Ik had gewoon last van gordelroos en dan zegt de arts dat ik misschien een burn-out heb!” En men is boos op de gemeente, die Caffè Caro niet financiert: „Ze hebben geld zat!”

Grotere wagen kopen

De bekostiging van de onderneming is een probleem, geeft Van Ginkel toe. Met een crowdfunding-actie had ze 2.000 euro opgehaald voor het eerste busje. Lokale ondernemers voorzagen haar van een logo en servies en de plaatselijke Albert Heijn geeft gratis koffie en thee. Maar de maandelijkse 150 euro aan wegenbelasting, verzekeringen en benzine zijn voor haar rekening. Daarom is ze nu driftig op zoek naar particuliere donateurs.

Waarom gaat Van Ginkel door met dit verliesgevende initiatief? Ze weet zelf hoe het is om eenzaam te zijn, vertelt ze. Op haar zesendertigste verhuisde ze naar Rhenen en zat ze alleen met haar pasgeboren baby thuis. „Normaal gesproken maak ik makkelijk contact maar de baby sliep erg weinig, dus ik ook. Ik was helemaal kapot en niet meer in staat om initiatief te nemen en gezelschap op te zoeken. Toen ik mijn baan ook niet meer kon volhouden werd mijn wereld erg klein.”

Op de site ‘Durf jij met mij’ kunnen mensen met een psychische aandoening op zoek naar een vriend of partner

„Ik kan heel goed alleen zijn,” zegt ze. „Het bos in, een boekje lezen. Maar ik wil wel met mensen kunnen afspreken. En ik was emotioneel eenzaam: ik miste een diepgaand contact. Mijn man was druk met zijn eigen baan en heeft een opgeruimd karakter. Hij begreep mijn gevoel niet. Het ging langzaam beter toen ik mijn eerste echte vriendin in Rhenen maakte door iemand op straat aan te spreken. Ik liep met de kinderwagen en zij was zwanger. Als we elkaar nog een keer tegenkomen, gaan we koffie drinken, zei ik. Met haar bespreek ik wat mij bezighoudt, wat ik belangrijk vind in het leven. Eenzaamheid komt op alle leeftijden voor. Ik help mensen om die eerste belangrijke stap te zetten.”

Afgelopen zomer was Van Ginkel tijdelijk met Caffè Caro gestopt om aan een nieuw ondernemingsplan te werken. Ze wil met partners een grotere wagen kopen die bijvoorbeeld dienst kan doen als rijdend Wmo-loket, zodat bewoners makkelijker hun zorgzaken kunnen regelen. Maar ze kreeg boze en verdrietige reacties van de vaste kern, die hun wekelijkse uitje moesten missen. Vanochtend ging het als een lopend vuurtje rond: „Ze staat er weer hoor.” Als de 63-jarige Alberdina Boelhouwer, alias Beppie, aan komt lopen, valt ze Van Ginkel huilend in de armen. „Ik heb je zo gemist.”