Profiel

Zeven jaren Van der Laan in de hoofdstad

Terugblik Veel van het werk van de burgemeester gebeurt achter de schermen, in vergaderingen, gebogen over dossiers. Maar als hij buiten komt, is hij burgervader, het gezicht van de stad. Met dat zichtbare deel van zijn werk heeft Van der Laan zich onsterfelijk geliefd gemaakt bij de Amsterdammers. Het beeld van een burgemeesterschap.

7 juli 2010 Plaatsvervangend burgemeester Lodewijk Asscher hangt de ambtsketen om de nek van zijn partijgenoot en leermeester. Marcel Antonisse/ANP

3 april 2011 Het burgemeestersgezin poseert voor de ambtswoning aan de Herengracht. Vooral met het oog op Lieve (dan 6 jaar), Eline (4) en Edze (2), hadden Van der Laan en zijn echtgenote Femke maanden getwijfeld of ze wel hun intrek moesten nemen in de tamelijk onpraktische woning. Valerie Kuypers/ANP

15 april 2011 De commissie-Gunning presenteert haar onderzoek naar de grote misbruikzaak rond crèchemedewerker Robert M. De burgemeester luistert, met aan zijn zijde korpschef Bernard Welten. Robin Utrecht/ANP

15 mei 2011 Burgemeester en jaarkaarthouder Van der Laan juicht op het podium mee met de spelers van Ajax. De club werd voor de dertigste keer landskampioen en mocht dat vieren op het Museumplein. Rick Nederstigt/ANP

21 juli 2011 Burgemeester Eberhard van der Laan heropent drie homotenten in de Reguliersdwarsstraat, alom bekend als dé homouitgaansstraat van de stad. Foto Ade Johnson/ANP

25 augustus 2013 Met niet alleen een ambtsketen maar ook kralenketting om de hals en (dan nog) onafscheidelijke sigaret in de mond protesteert Van der Laan mee met homo’s tegen de Russische wetgeving, op de dag van een galaconcert ter ere van het Ruslandjaar. Robin van Lonkhuijsen/ANP

24 maart 2014 De Amerikaanse president Obama, in Nederland voor een nucleaire top, brengt een bliksembezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Jerry Lampen/ANP

8 september 2017 Koning Willem- Alexander op verrassingsbezoek in de Jordaan. Als het nodig is, geeft hij zijn zieke gastheer een arm. Phil Nijhuis/HH

Lees ook: Als burgervader is Van der Laan ‘onovertroffen’