Verdachte Londen aangeklaagd voor poging tot moord

De 18-jarige man moet vanmiddag al voor de rechter komen. Drie andere verdachten zitten vast.

Een forensische politieagent staat naast de trein waar de mislukte aanslag plaatsvond.
Een forensische politieagent staat naast de trein waar de mislukte aanslag plaatsvond. Foto Frank Augstein/AP

Een 18-jarige man is vrijdag door de Britse politie aangeklaagd voor poging tot moord in verband met de mislukte aanslag op de Londense metro afgelopen week. De man, Ahmed Hassan, kwam vrijdagmiddag voor de rechter. Hij wordt ook in staat van beschuldiging gesteld vanwege het bezit van explosieven. De rechter zond Hassan terug in hechtenis en oordeelde dat de man op 13 oktober voor de volgende rechter moet verschijnen.

Twitter avatar DannyShawBBC Danny Shaw Ahmed Hassan is led from the dock. Ten minute court hearing is over. He’ll appear next at Old Bailey on October 13. #ParsonsGreen

In de zaak zitten nog drie andere verdachten, van 25, 30 en 17 jaar, vast. Donderdagavond werden twee andere verdachten vrijgelaten. De 18-jarige Hassan werd zaterdag gearresteerd in de haven van Dover, waar de pont naar Frankrijk vertrekt. Mogelijk probeerde hij naar het Europese vasteland te vluchten.

Klopjacht en invallen: maar wie liet nou de tas in de Londense metro achter?

Bij de mislukte bomaanslag raakten dertig mensen lichtgewond. Een zelfgemaakte bom - verstopt in emmer in een plastic tas - kwam gedeeltelijk tot ontploffing tijdens het hoogtepunt van de ochtendspits.

Na de aanslag werd het dreigingsniveau opgeschroefd. Dat gebeurt als de autoriteiten aanwijzingen hebben dat terroristen een zeer concreet plan hebben, of wanneer er een terreurcel actief is. Afgelopen zondag werd dreigingsniveau weer verlaagd.