Unieke sjaal: Swift-Vitesse

KNVB-beker The day after bij de Amsterdamse amateurclub Swift, na de stunt tegen bekerhouder Vitesse. „En dat met twee keer trainen in de week.”

AVV Swift-doelman Bogdan Constantin viert met de supporters de sensationele winst op bekerhouder Vitesse in de eerste ronde van de KNVB-beker.
AVV Swift-doelman Bogdan Constantin viert met de supporters de sensationele winst op bekerhouder Vitesse in de eerste ronde van de KNVB-beker. Foto ANP

Alsof er niks is gebeurd, zijn de velden van AVV Swift donderdag gevuld met scholieren die hun sportles afwerken. Maar er is wel iets gebeurd. De avond ervoor schakelde de Amsterdamse hoofdklasser na strafschoppen bekerhouder Vitesse uit. Een ongeëvenaarde stunt in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi, het grootste succes in de historie van amateurclub Swift.

De dag na de winst worden de laatste dingen opgeruimd, op de velden aan het Olympiaplein. Ter hoogte van de middenlijn van het hoofdveld in Amsterdam Oud-Zuid staat de steiger nog die als cameraplatform fungeerde. Vanaf daar werd vastgelegd hoe Swift 120 minuten lang Vitesse op 0-0 hield, hoe Alexander Büttner de eerste penalty van de Arnhemse bekerwinnaar miste en hoe vervolgens alle vijf penalty’s van Swift er wel ingingen.

Teammanager en oud-voorzitter René van Pareren zit op de bescheiden houten tribune naast het veld waar het allemaal gebeurde. Zijn telefoon maakt overuren. Nog bezig de sensatie te verwerken, blikt Van Pareren terug op de wedstrijd. „Na de eerste vijf minuten ben je al blij dat je nog geen doelpunt tegen hebt gekregen. De tijd bleef lopen en we kwamen zelfs de verlenging door.”

Allesbehalve amateuristisch

Swift mag dan een amateurvereniging zijn, de voorbereiding op de bekerwedstrijd was alles behalve amateuristisch. Trainer Bart Logchies ging afgelopen zondag met zijn staf van vier man kijken bij Jong Vitesse tegen het Utrechtse USV Hercules. Met het idee dat Henk Fraser, de trainer van Vitesse, misschien een B-team zou opstellen tegen Swift. Daarna reden ze door naar Arnhem, voor het eerste van Vitesse tegen VVV. „De speelwijze van VVV leverde een gelijkspel op. Op hun manier van spelen hebben we ons strijdplan gebaseerd”, vertelt Logchies.

Vitesse startte ondanks het zware programma – zondag Ajax uit en donderdag naar OGC Nice – met acht basisspelers. „Het is ongelofelijk knap dat je ook in de verlenging nog stand houdt tegen zulke getrainde gasten. En dat met twee keer in de week trainen”, zegt trainer Logchies lachend.

Juichend het veld op

Voor de wedstrijd was een tijdelijke tribune gebouwd met plek voor 1.500 mensen. Wie geen kaartje had, kon achter het hek rondom het terrein meekijken. Van Pareren: „Toen de vijfde penalty erin ging, kwam iedereen juichend het veld op.”

Door de kantine wordt een dweil gehaald. Op een paar urinoirs en stapels hekken na, is het terrein al volledig schoon geveegd. Een grote groep vrijwilligers werkte drie weken keihard om alles goed te laten verlopen. Een van hen, Piet Gooyers, loopt met een wedstrijdsjaaltje om zijn nek rond en voorziet alle aanwezigen van koffie. Hij haalt geld op met loten en het zoeken naar sponsors. „Woensdag hebben we twee voetbalreisjes verloot, naar Barcelona en Londen.”

En er waren sjaaltjes te koop, dezelfde als Gooyers trots om zijn nek heeft hangen. „Die gaan we natuurlijk niet bij laten drukken. Dat worden collector’s items.”