Staat in hoger beroep in zaak luchtvervuiling

Volgens demissionair staatssecretaris Dijksma is het vonnis voor meerdere uitleg vatbaar. Het hoger beroep heeft geen opschortende werking.

Een verkeersbord geeft aan dat automobilisten een milieuzone ingaan in de stad Utrecht. Binnen die zone mogen geen dieselauto's komen die gebouwd zijn voor 2001
Een verkeersbord geeft aan dat automobilisten een milieuzone ingaan in de stad Utrecht. Binnen die zone mogen geen dieselauto's komen die gebouwd zijn voor 2001 Foto Bas Czerwinski/ANP

De Staat gaat in hoger beroep tegen een deel van de uitspraak van de rechter dat er meer regels tegen luchtvervuiling moeten komen. In een Kamerbrief schrijft demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) dat “het onderdeel van het vonnis voor meerdere uitleg vatbaar” is en “de consequenties daarom moeilijk te overzien [zijn]“.

De Staat wil daarom nadere uitleg over het verbod op nieuw beleid als dat volgens statistieken tot overschrijding van de grenswaarden van fijnstof en stikstofdioxide leidt. “Het kabinet heeft zwaarwegende bezwaren tegen deze afwijking van de wettelijk voorgeschreven beoordelingsmethode”, aldus Dijksma in de brief.

Milieudefensie, die eerder het kort geding aanspande tegen de Staat, reageert tegenover ANP teleurgesteld op het hoger beroep. “Het lijkt of ze naar mogelijkheden kijken om in de toekomst toch vervuilende maatregelen te kunnen blijven nemen, ook als dat mogelijk tot nieuwe knelpunten leidt.” De organisatie zegt wel “blij” te zijn dat Dijksma aangeeft zo snel mogelijk aan de slag te gaan om de bestaande knelpunten op de lossen.

Graphic: beweeg de balk om het kaartje voor 2015 te zien veranderen in die voor 2020:

 
Infographic Studio NRC

Kort geding door Milieudefensie

Tussentijds voert Dijksma de rest van het vonnis gewoon uit. Dijksma is, direct na de uitspraak, begonnen om de aanpak van de overschrijdingen van de grenswaarden te versnellen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is naar aanleiding van de uitspraak gevraagd de lijst met locaties waar de luchtkwaliteit slecht is in kaart te brengen. De luchtkwaliteit is slecht in een aantal binnensteden en in regio’s waar veel veehouderijen gevestigd zijn. In november wordt het luchtkwaliteitsplan verwacht.

Lees ook: Steden vragen Rijk om extra regels tegen luchtvervuiling

Begin deze maand oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Staat onmiddellijk maatregelen moest nemen om luchtvervuiling tegen te gaan. Het huidige plan met de normen voor de luchtkwaliteit, voldeed volgens de rechter niet aan de Europese en Nederlandse eisen.