Schatrijk en geplaagd in haar laatste jaren

Liliane Bettencourt (1922-2017)

De dochter van de oprichter van L’Oréal was de rijkste vrouw ter wereld. Omstreden was ze ook.

De laatste jaren van Bettencourt waren vol conflicten en rechtszaken.Foto AFP

Vijf jaar geleden nog werd de rijkste vrouw ter wereld onder curatele gesteld door haar familie. Volgens haar dochter leed Liliane Bettencourt, een Franse zakenvrouw, aan Alzheimer en dreigde ze haar fortuin weg te schenken.

Woensdagavond overleed Bettencourt. Ze zou volgende maand 95 jaar zijn geworden. Bettencourt was de erfgenaam van de oprichter van cosmeticaconcern L’Oréal, haar vader Eugène Schueller. Het Amerikaanse zakenblad Forbes schatte het vermogen van Bettencourt in 2017 op 39,5 miljard dollar (33 miljard euro). De familie heeft nog steeds 33 procent van het Franse cosmetica-imperium in handen. Bettencourt, die op haar vijftiende aan de slag ging bij L’Oréal, trouwde in 1950 met de politicus André Bettencourt. In 1957 erfde ze het bedrijf van haar vader en werkte daarna aan het uitbouwen ervan.

Rustige laatste jaren waren Bettencourt niet gegund. Ze botste regelmatig met haar dochter, onder meer over de gigantische erfenis waar ook een minnaar van Bettencourt op uit zou zijn. In 2010 werd de toen 87-jarige door de politie in Parijs verhoord over mogelijke belastingontduiking en illegale partijfinanciering. Ze zou onder andere de oud-president Nicolas Sarkozy enveloppen met geld hebben toegestopt. In deze affaire – die de affaire-Bettencourt zou gaan heten – werd zij verder niet vervolgd.

    • Maarten Back