Schadelijke stoffen

Omwonenden chemiebedrijf Chemours krijgen bloedtesten

Omwonenden van de Chemours-fabriek in Dordrecht kunnen in oktober hun bloed laten testen op giftige stoffen. Dat heeft demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) toegezegd. Iedereen die tussen 1970 en 2012 in de omgeving van de fabriek woonde, komt ervoor in aanmerking. De test meet de PFOA-waarden in het bloed, de stof die door Chemours (destijds DuPont genaamd) tot 2012 gebruikt werd bij de productie van teflon. Hoge concentraties PFOA kunnen kankerverwekkend zijn. In 2016 bleek uit onderzoek van het AD dat twee omwonenden hogere concentraties PFOA in hun bloed hadden dan het RIVM voorspelde. Na 2012 is Chemours van PFOA overgestapt op GenX. Ook over die stof bestaan zorgen over mogelijke gezondheidseffecten. (NRC)