Orkaan Irma

Kabinet werkt aan noodfonds voor Sint-Maarten

Het Nederlandse kabinet werkt aan een noodfonds voor Sint-Maarten van waaruit de wederopbouw moet worden gefinancierd en gecoördineerd. Dat heeft demissionair minister Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) donderdag gezegd. Het noodfonds moet een gezamenlijk project van alle landen binnen het koninkrijk worden. Naast Nederland en Sint-Maarten zijn dat Aruba en Curaçao; Saba en Sint-Eustatius horen bij Nederland. Minister Plasterk verwacht dat het om „honderden miljoenen” zal gaan en dat Nederland het grootste deel van de kosten zal dragen. De verwachting is dat het kabinet volgende week vrijdag een besluit neemt over het fonds. Hoe groot de financiële gevolgen van de schade door orkaan Irma op Sint-Maarten zijn, kon Plasterk niet nog inschatten, noch welk deel van die schade is verzekerd. (NRC)