Noord-Korea dreigt met ‘zwaarste maatregel ooit’

Donald Trump reageert via Twitter en noemt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een ‘gek’.

Foto AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag in een verklaring “gestoord” genoemd en zei “de zwaarste tegenmaatregel ooit” te overwegen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Noord-Koreaanse staatspersbureau.

Hij noemde de toespraak van Trump bij de Verenigde Naties (VN) deze week de “wreedste oorlogsverklaring in de geschiedenis” en zei dat het dreigement van Trump bevestigde dat Noord-Korea met zijn nucleaire programma op de juiste weg is.

“Ik zal de man die het opperste bevel houdt in de Verenigde Staten laten boeten voor zijn uitspraken.”

Nucleaire test

Welke tegenmaatregel hij in gedachten had, zei de Kim niet. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho dreigde een paar uur na de verklaring van zijn leider met een nieuwe nucleaire test. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zei hij tijdens zijn bezoek aan de VN in New York tegen journalisten dat Noord-Korea overweegt de meest krachtige test met een waterstofbom boven de Stille Oceaan uit te voeren.

Tot nu toe heeft Noord-Korea diverse raketproeven gedaan, waarbij het tweemaal een raket over Japans grondgebied heen schoot. Het testen van een waterstofbom boven zee zou een nieuwe en zwaardere provocatie zijn. Het zou aan Kim Jong-un zijn om een dergelijke proef goed te keuren.

Videospecial: Het conflict met Noord-Korea gaat op een van deze vijf manieren eindigen:

Trump noemt Kim Jong-un een ‘gek’

Met de toespraak reageert Kim Jong-un voor het eerst op de toespraak van Trump tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Trump noemde het Noord-Koreaanse regime dinsdag een “stelletje criminelen” en beloofde desnoods het land te zullen vernietigen.

Donald Trump reageerde via Twitter op de uitspraken van Kim Jong-un. Hij noemt hem een “gek” die zal worden getest als nooit tevoren.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Kim Jong Un of North Korea, who is obviously a madman who doesn’t mind starving or killing his people, will be tested like never before!

China roept op tot terughoudendheid

In een eerste reactie heeft China alle partijen op het hart gedrukt terughoudendheid te betrachten. Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi riep Noord-Korea op de gevaarlijke koers te wijzigen, en de Verenigde Staten om niet over te gaan tot geweld op het Koreaanse schiereiland. In buurlanden is bezorgd gereageerd, zo noemde de Japanse kabinetschef Yoshihide Sugavan de uitspraken “absoluut onacceptabel” en provocerend voor de veiligheid in de regio.

Lees ook: Kan de wereld nog iets doen tegen Kim Jong-un?

Ook Rusland heeft inmiddels gereageerd op de provocaties van Noord-Korea. Een woordvoerder van het Kremlin zei “zeer bezorgd te zijn” en benadrukte dat de situatie wordt verergerd door de “uitwisseling van domme uitspraken vol dreiging.”

Rusland en de Verenigde Staten zijn het niet eens over de sancties die de VN Noord-Korea zou moeten opleggen. Trump zou het land liever strengere sancties opleggen maar Rusland gaat, net als China, liever in gesprek met het land om een deal te sluiten. Deze stellingname herhaalde de woordvoerder van het Kremlin vrijdag:

“Moskou is ervan overtuigd dat er geen andere oplossing is dan een politieke en diplomatieke afspraak.”

Rechtstreekse verklaring

Het is voor het eerst dat een Noord-Koreaanse leider uit eigen naam rechtstreeks een verklaring aflegt aan de internationale gemeenschap. Zowel de vader, Kim Jong-il, als de grootvader, Kim Il-sung, van Kim Jong-un hebben nooit de internationale gemeenschap rechtstreeks via een televisie-uitzending toegesproken. Een woordvoerder van het ministerie van Eenheid zei in een reactie dat Noord-Korea moet stoppen met de provocaties die leiden “tot isolatie en ondergang”.

De Verenigde Staten hebben voorafgaand aan een ontmoeting met de Japanse premier Abe en de Zuid-Koreaanse premier Moon donderdagavond Noord-Korea nieuwe economische sancties opgelegd. Trump ondertekende een presidentieel decreet wat voorschrijft dat bedrijven of personen die handel drijven met Noord-Korea worden uitgesloten van handel met de Verenigde Staten.