Noord-Korea dreigt ‘gestoorde’ Trump met test waterstofbom

Reactie op Trumps VN-toespraak Na de harde rede van president Trump bij de VN betaalt Noord-Korea met gelijke munt terug en dreigt met een waterstofbomtest.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag in een verklaring „gestoord” genoemd en „seniel”. Hij zei „de zwaarste tegenmaatregel ooit” te overwegen. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau.

Kim noemde de rede van Trump bij de Verenigde Naties deze week de „wreedste oorlogsverklaring in de geschiedenis” en zei dat Trumps dreigement bevestigde dat Noord-Korea met zijn nucleaire programma op de juiste weg is. „Ik zal de man die het opperbevel heeft in de Verenigde Staten laten boeten voor zijn uitspraken.” Welke tegenmaatregel hij in gedachten had, zei Kim niet. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho dreigde een paar uur na de verklaring van zijn leider met een nieuwe kernproef. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zei hij tijdens zijn bezoek aan de VN in New York tegen journalisten dat Noord-Korea overweegt de meest krachtige test met een waterstofbom boven de Stille Oceaan uit te voeren.

Tot nu toe heeft Noord-Korea diverse raketproeven gedaan, waarbij het onlangs tweemaal een raket over Japans grondgebied heen schoot. Het testen van een waterstofbom boven zee zou een nieuwe en zwaardere provocatie zijn. Het zou aan Kim Jong-un zijn om een dergelijke proef goed te keuren.

President Trump noemde het Noord-Koreaanse regime dinsdag in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN „een stelletje criminelen” en beloofde het land desnoods te zullen vernietigen.

Noord-Korea’s machtige buurstaat China heeft alle partijen op het hart gedrukt terughoudendheid te betrachten. (Reuters, AP, BBC)