Iran gaat raketprogramma uitbreiden

De Iraanse president heeft gezegd de militaire macht te vergroten “als afschrikmiddel”.

De Iraanse president Hassan Rouhani tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
De Iraanse president Hassan Rouhani tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Foto Stephanie Keith/Reuters

Iran gaat zijn raketprogramma versterken en zijn militaire macht verder uitbreiden. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani vrijdag gezegd tijdens een toespraak aan de strijdkrachten in de hoofdstad Teheran. Dat meldt persbureau Reuters.

In navolging van de uitspraken heeft het land volgens het Iraanse persbureau Tasnim een nieuwe ballistische raket getoond. De raket zou een afstand van 2.000 kilometer kunnen overbruggen en uitgerust kunnen worden met verschillende kernkoppen.

Tijdens een toespraak op de staatstelevisie lichtte president Rohani zijn uitspraken toe:

“Wij gaan onze militaire macht vergroten als afschrikmiddel en we gaan ons raketprogramma versterken. We vragen geen toestemming om ons land te verdedigen.”

De uitspraken van Rohani volgen op de beschuldigingen van de Amerikaanse president Donald Trump dat Iran “gevaarlijke” raketten bouwt. Hij zei dit tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Ook bekritiseerde Trump het nucleaire akkoord dat Iran in 2015 met zes grootmachten heeft gesloten. In ruil voor het opheffen van enkele economische sancties beloofde het land om het nucleaire programma niet verder uit te bouwen en geen ballistische raketten af te vuren die uitgerust kunnen worden met een kernkop.

Lees ook: Iran vergeldt aanslagen Teheran met raketten

Sancties

In juli kondigden de Verenigde Staten nieuwe economische sancties aan nadat Iran middellangeafstandsgrondraketten had afgevuurd op jihadistische doelen in Oost-Syrië als vergelding van een dubbele aanslag in Teheran. Eind januari deed het land al een test met een ballistische raket waarna de VN-Veiligheidsraad in februari in een spoedzitting bijeen kwam.