corruptie

Rotterdamse dochterbedrijven van Telia schikken in fraudezaak Oezbekistan

De dochterondernemingen van het Zweedse Telia betaalden jarenlang steekpenningen om toegang te krijgen en behouden tot de Oezbeekse telecommarkt.

Drie Rotterdamse dochterondernemingen van het Zweedse telecombedrijf Telia zijn met het Nederlandse Openbaar Ministerie een schikking overeengekomen van 274 miljoen Amerikaanse dollar (ruim 230 miljoen euro). Op deze manier koopt Telia vervolging af vanwege omkoping en valsheid in geschrifte. Ook in de Verenigde Staten moet het bedrijf een forse boete betalen, waardoor het aan schikkingen in totaal 965 miljoen dollar (809 miljoen euro) kwijt is.

De fraude vond plaats in Oezbekistan. In ruil voor toegang tot de Oezbeekse telecommarkt betaalden de in Rotterdam gevestigde bedrijven (Sonera Holding BV, TeliaSonera UTA Holding BV en Telia Sonera Uzbek Telecom Holding BV) jarenlang steekpenningen aan de oudste dochter van de toenmalige president van het land, Islam Karimov.

De Oezbeekse telecommarkt stond onder controle van deze Gulnara Karimova; zonder haar toestemming was het onmogelijk om toegang te krijgen tot de markt. Met het betalen van steekpenningen verkregen de ondernemingen onder meer telecomlicenties.

In totaal ging het tussen 2007 en 2010 om een bedrag van ten minste 314,2 miljoen dollar (263,3 miljoen euro). De betalingen geschiedden via een in Gibraltar gevestigde brievenbusmaatschappij. De Rotterdamse bedrijven hebben de steekpenningen als legale betalingen in de eigen boeken gezet. Ook werden er valse contracten opgesteld. Het voordeel voor de bedrijven wordt geschat op 457 miljoen dollar.

In een vergelijkbare zaak trof het OM in 2016 de destijds grootste schikking ooit met het in Amsterdam gevestigde Vimpelcom. Dit Noors-Russische telecomconcern ging akkoord met een betaling van 795 miljoen dollar (toen 716 miljoen euro) aan Nederland en de VS in verband met het omkopen van Gulnara Karimova. Het OM doet nog altijd onderzoek naar de rol van financiële dienstverleners in beide zaken, waaronder ING. Accountantskantoor EY wordt verdacht van het niet-melden van verdachte transacties van Vimpelcom. (NRC)