Formatieblog

Ook behandelen van begroting gaat niet door

Volg het laatste nieuws over de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op ons Formatieblog.

Ook Financiële Beschouwingen gaan niet door

Na het debat over de kabinetsplannen voor 2018 gaat ook het behandelen van de begroting voorlopig niet door. De VVD diende woensdag het verzoek in om de Algemene Financiële beschouwingen, die voor maandag gepland stonden, uit te stellen. Dat voorstel kon rekenen op de steun van een groot deel van de Kamer, meldt ANP.

Demissionair minister Dijsselbloem overhandigt de Kamer de begroting voor 2018. Foto Bart Maat/ANP

In de Financiële beschouwingen verdedigt de minister van Financiën de begroting voor het komende jaar. Doordat de formatie tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op zijn einde loopt vinden veel partijen zo’n debat nu niet zinvol. Als binnenkort een nieuw kabinet aantreedt, is de kans immers groot dat de begroting die op Prinsjesdag werd gepresenteerd dan achterhaald is.

Of er begrotingen zijn waar de formatiepartners ingrijpende veranderingen in gaan doorvoeren, wilde formateur Gerrit Zalm woensdag niet kwijt. In een reactie op vragen van GroenLinks liet hij weten dat daarover pas meer bekend wordt zodra er een regeerakkoord is.

'Kamer monddood gemaakt'

SP-Kamerlid Renske Leijten toonde zich woensdag op Twitter ontevreden over het verzoek om de behandeling van de begroting uit te stellen. Volgens haar wordt de Kamer “monddood” gemaakt als inspraakmomenten worden uitgesteld door de formatie. “Zo wordt de controle en inspraak op de begroting uitgeschakeld”, aldus Leijten.

Twitter avatar RenskeLeijten Renske Leijten Tijd dat informateur Zalm maar eens in de Kamer komt uitleggen hoe lange formatie zich verhoudt met inspraak van de Kamer. Wat een bende

Vorige week werden ook de Algemene Politieke Beschouwingen al uitgesteld, het debat waarin wordt gesproken over het kabinetsbeleid dat op Prinsjesdag is gepresenteerd. Zodra er een nieuw kabinet is, zal de nieuwe premier een regeringsverklaring afleggen aan de Kamer. Het debat dat daarop volgt fungeert in de praktijk als vervanger voor de Beschouwingen.

Segers: "We zitten in de laatste rondes"

De kabinetsonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zitten in de laatste fase. Na afloop van het overleg vrijdag vertelde Gert-Jan Segers (ChristenUnie) dat de onderhandelaars in de laatste rondes zitten. Of de formatie dan volgende week al rond is, kon hij niet zeggen. "Ik weet het echt niet. We leven een beetje bij de dag nog, maar we zien wel licht aan het einde van de tunnel", aldus Segers tegen ANP. Voordat de formatie is afgerond, moeten de onderhandelaars volgens Segers nog wel een keer alle teksten en onderwerpen doorlopen. De financiën zullen ook nog eens bekeken moeten worden.

CDA-leider Sybrand Buma liet vrijdag weten dat "het nu echt wel opschiet, maar we moeten helaas nog even door". VVD'er Mark Rutte zei geen idee te hebben wanneer de formatie is afgerond en er een regeerakkoord op tafel ligt.

Formerende partijen sleutelen niet meer aan toeslagen en kindgebonden budget

Foto Bart Maat / ANP.

Het terugdraaien van de verhoging van het eigen risico met 15 euro is voorlopig de enige ingreep die de formerende partijen doen op de begroting van volgend jaar. Dat schrijft informateur Gerrit Zalm in een brief aan de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer had de informateur donderdag gevraagd of VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ook van plan zijn wijzigingen aan te brengen voor volgend jaar in regelingen als de zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget. De deadline voor het aanpassen van deze fiscale regelingen voor 2018 ligt op 15 oktober. Zalm schrijft dat "er zover mij bekend geen andere wijzigingen in deze regelingen voorzien zijn dan het kabinet op 19 september 2017 heeft aangekondigd in de begroting voor 2018".

De onderhandelende partijen maakten woensdag bekend dat het eigen risico in de zorg volgend jaar niet stijgt van 385 naar 400 euro, een maatregel die wel door het demissionaire kabinet van VVD en PvdA in de begroting voor volgend jaar was opgenomen. Om te voorkomen dat het eigen risico stijgt werkt demissionair minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) nu aan een spoedwet. Die wet moet voor 1 oktober door zowel de Tweede als Eerste Kamer zijn goedgekeurd omdat de zorgverzekeraars in november hun premies voor volgend jaar moeten vaststellen op basis van onder meer de hoogte van het eigen risico.

Aan het Binnenhof was de verwachting dat met name de ChristenUnie wellicht nog zou willen sleutelen aan het kindgebonden budget. Deze regeling geeft extra financiële steun aan gezinnen met een laag inkomen. In het verkiezingsprogramma bepleit de ChristenUnie verhoging van het kindgebonden budget.