Anti-drugsmoorden

Duizenden Filippino’s om president Duterte de straat op

In de Filippijnse hoofdstad Manila zijn donderdag duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen president Duterte. De demonstranten kwamen in opstand tegen de anti-drugsmoorden van de politie en de staat van beleg die is afgekondigd in het zuiden van het land.

Het protest was een van de grootste sinds Duterte aantrad in 2016. Maar volgens Pew Research Center in Washington is de Filippijnse president en zijn anti-drugs campagne onder een groot deel van de bevolking nog erg populair.

Bij de protesten werden afbeeldingen van Duterte verbrand. Die had gewaarschuwd dat hij de staat van beleg naar het hele land zou uitbreiden als de demonstranten de openbare orde zouden verstoren. Er waren ook een paar duizend mensen die juist hun steun aan Duterte betuigden.

Dutertes zoon ontkende eerder deze maand aantijgingen dat hij betrokken zou zijn bij een Chinese drugsbende. De president ging niet specifiek op de zaak in, maar zei woensdag wel dat hij rechtshandhavers de opdracht heeft gegeven zijn eigen kinderen te vermoorden als blijkt dat ze betrokken zijn bij illegale drugshandel.

Donderdag markeerde de 45ste herdenkingsdag van de start van het regime van dictator Marcos. Hij kondigde in 1972 de staat van beleg af, die duurde tot 1981. (Reuters)