A.F.Th. van der Heijden vertrekt bij uitgever De Bezige Bij

Uitgever Een gebrek aan wederzijds vertrouwen. Dat is de reden dat A.F.Th. van der Heijden en zijn uitgever De Bezige Bij uit elkaar gaan. Hij heeft nog geen nieuwe uitgever.

Schrijver A.F.Th. van der Heijden breekt met zijn uitgeverij De Bezige Bij. Na een samenwerking van acht jaar hebben schrijver en uitgever besloten „uit elkaar te gaan”, zo meldde de uitgeverij vrijdag in een persbericht. Het zou ontbreken aan „wederzijds vertrouwen” na gesprekken over „de zakelijke en creatieve aspecten van nieuw te publiceren werk”. Nadere toelichting willen uitgever noch auteur geven.

Welke uitgeverij het toekomstige werk van Van der Heijden zal gaan uitgeven, werd – en dat is ongebruikelijk bij schrijverstransfers – nog niet bekendgemaakt. Over een nieuwe uitgeverij is nog geen nieuws te melden, bevestigt Van der Heijden aan NRC.

Lees ook: Meer over de problemen van De Bezige Bij

De Bezige Bij is de afgelopen acht jaar uitgever geweest van Van der Heijden, nadat die eerder ruim dertig jaar verbonden was aan uitgeverij Querido. Onder meer de veelgeprezen requiemroman Tonio (2010) en de historische roman De ochtendgave (2015) verschenen bij De Bezige Bij, evenals twee delen in Van der Heijdens cyclus De tandeloze tijd, De helleveeg (2013) en zijn laatste grote roman Kwaadschiks (2016). In 2013 ontving hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Hoewel de boeken van Van der Heijden niet meer dezelfde verkoopaantallen behalen als in vroeger tijden, verliest De Bezige Bij met hem een van zijn belangrijkste auteurs. De uitgeverij heeft de afgelopen jaren meerdere belangrijke schrijvers zien vertrekken: Charlotte Mutsaers en Maartje Wortel verkozen de nieuwe uitgeverij Das Mag boven de Bij, Jessica Durlacher en Leon de Winter braken met de uitgeverij na de commotie over de samenwerking van De Bezige Bij met de omstreden publicist Dyab Abou Jahjah.