13 doden door Maria op Puerto Rico, dam begeeft het

De steden Isabela en Quebradillas worden geëvacueerd omdat de nabij gelegen Guajataca dam aan het bezwijken is.

De hoofdstad San Juan van het eiland is door de orkaan veranderd in een soort Venetië.
De hoofdstad San Juan van het eiland is door de orkaan veranderd in een soort Venetië. Foto Dave Graham / Reuters

Als gevolg van orkaan Maria zijn er op het eiland Puerto Rico zeker dertien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de gouverneur van het Caribische eiland, Ricardo Rossello, tegen CNN gezegd. Persbureau AP bericht op grond van de lokale media dat er vijftien doden zijn.

Ondertussen worden de twee noordwestelijke steden Isabela en Quebradillas, met in totaal zeventigduizend inwoners, geëvacueerd met bussen omdat de nabij gelegen Guajataca dam aan het bezwijken is. Er wonen in totaal 3,4 miljoen mensen. Het meteorologisch instituut roept iedereen in de omgeving op te vertrekken:

Twitter avatar NWSSanJuan NWS San Juan EMERGENCY: Guajataca DAM failure. Flash Flood Warning for Isabela & Quebradillas. #prwx
Twitter avatar NWSSanJuan NWS San Juan This is an EXTREMELY DANGEROUS SITUATION. Busses are currently evacuating people from the area as quickly as they can #prwx
Twitter avatar NWSSanJuan NWS San Juan All Areas surrounding the Guajataca River should evacuate NOW. Their lives are in DANGER! Please SHARE! #prwx

De gouverneur waarschuwt dat er op het hele eiland nog steeds een groot gevaar van modderstromen en hoge golven is. Zaterdag wordt er nog hevig regen verwacht. Vrijwel het hele eiland zit zonder drinkwater en elektriciteit. Hoofdstad San Juan staat blank.

Officieel zijn pas zes lichamen geborgen op Puerto Rico. De tweede orkaan dit seizoen van een categorie 5 kostte op het eiland Dominica al vijftien doden. Op Guadeloupe kwamen twee mensen om, op de Amerikaanse Maagdeneilanden één. De totale schade door Maria in het gebied wordt geschat op 45 miljard dollar. De inmiddels afgezwakte orkaan passeert nu de eilanden Turks en Caicos.