Zuid-Korea hervat humanitaire hulp Noord-Korea

Het besluit om de hulp aan het noorden te verlenen is omstreden vanwege het kernprogramma.

Kinderen in een weeshuis in Chongjin in Noord-Korea.
Kinderen in een weeshuis in Chongjin in Noord-Korea. Foto WFP/EPA

Zuid-Korea hervat de humanitaire hulp aan Noord-Korea, ondanks het nucleaire programma van het vijandelijke buurland. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap News Agency. In 2016 besloot Zuid-Korea te stoppen met de hulp, na een kernproef van Noord-Korea. Het besluit om de hulp te hervatten komt te midden van herhaaldelijke provocaties van Noord-Korea en daardoor oplopende geopolitieke spanningen.

Donderdag besloot de Zuid-Koreaanse regering in Seoul omgerekend 8 miljoen dollar aan medicijnen en voedsel naar het noorden te sturen via internationale hulporganisaties. Dit is bedoeld voor ondervoede kinderen en zwangere vrouwen.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde president Trumps toespraak voor de Verenigde Naties “hondengeblaf”. Trump had in die toespraak afgelopen dinsdag gedreigd met de ‘totale vernietiging’ van Noord-Korea.

De hulp zal worden geleverd via het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en Unicef. Volgens persbureau AP heeft de Zuid-Koreaanse regering nog niet besloten wanneer de hulp precies zal worden hervat. Een groot deel van de Noord-Koreaanse bevolking is afhankelijk van hulp uit het buitenland door misoogsten en de stalinistische economie. Naar schatting hebben 200.000 kinderen acute hulp nodig, zegt UNICEF.

Videospecial: Het conflict met Noord-Korea gaat op een van deze vijf manieren eindigen:

Sancties

Het besluit om de hulp aan het noorden te verlenen is omstreden en volgt kort nadat de Verenigde Naties juist nieuwe sancties aan Noord-Korea hebben opgelegd. De liberale president Moon Jae-in, die in mei president werd, heeft sinds zijn aantreden gezegd dat hij vindt dat het geven van humanitaire hulp los van de politieke omstandigheden moet worden gezien.

De oppositie vindt echter dat het besluit gemengde signalen naar de internationale gemeenschap, die de druk op Noord-Korea opvoert.