Z-Korea hervat humanitaire hulp N-Korea

Na kernproeven

Zuid-Korea hervat de humanitaire hulp aan Noord-Korea, ondanks het nucleaire programma van Pyongyang. Dit meldt persbureau Yonhap News Agency uit Zuid-Korea.

In 2016 stopte Seoul met de hulp, na een kernproef van Noord-Korea. Het besluit de hulp te hervatten komt in een tijd van provocaties van Pyongyang en oplopende spanningen.

Donderdag besloot Seoul omgerekend 8 miljoen dollar aan medicijnen en voedsel naar het noorden te sturen via internationale hulporganisaties. Dit is bedoeld voor ondervoede kinderen en zwangere vrouwen.

De hulp wordt geleverd via het wereldvoedselprogramma van de VN en Unicef. Volgens persbureau AP heeft Seoul nog niet besloten wanneer de hulp wordt hervat. Een groot deel van de Noord-Koreaanse bevolking is afhankelijk van buitenlandse hulp door misoogsten en een stalinistische economie. Volgens Unicef hebben zo’n 200.000 kinderen acute hulp nodig.

Het besluit hulp te verlenen volgt kort nadat de VN nieuwe sancties aan Noord-Korea hebben opgelegd. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vindt dat geven van humanitaire hulp losstaat van politiek. (NRC)