Interview

Werkgeversvoorman zaait verwarring over hoger loon

Loonstijging Willen werkgevers de lonen nou met 3 procent laten stijgen of niet? VNO-NCW nuanceert een uitspraak van de eigen voorman.

Verwarring alom over een uitspraak van werkgeversvoorman Hans de Boer over loonsverhoging. Woensdagochtend zei De Boer op NPO Radio 1 dat hij vond dat de lonen in veel sectoren omhoog kunnen. „Je doet er altijd goed aan als je de loonontwikkeling in de pas laat lopen met die van de economische groei.” Waarop de presentator vroeg: „Dus dat betekent zo’n 3 procent?” De Boer antwoordde daarop bevestigend: „Zo’n procent of 3, door de bank genomen.”

Hij nuanceerde wel direct: „Maar ik wil wel een slag om de arm houden want er zijn altijd bedrijven die het moeilijk hebben en daar moet je dat niet doen. De ene sector kan meer hebben dan de andere. Dus dat moeten mijn sectoren en de bonden ook op sectorniveau met elkaar uitpraten.”

De werkgevers die plots zo’n loonstijging lijken te suggereren, dat is nieuws natuurlijk. Vooral dat De Boer zo expliciet 3 procent noemde, werd door veel media overgenomen. Maar later op woensdag nuanceerde VNO-NCW de stelligheid van dat percentage. „De loonstijging wordt per sector bepaald, dat is echt maatwerk. Van een stijging van 3 procent is zeker niet in elke branche sprake”, aldus woordvoerder Edwin van Scherrenburg. „Wij zeggen niet dat de lonen met 3 procent omhoog kunnen. Wij doen nooit algemene loonaanbevelingen.” Volgens hem is De Boer de uitspraak ontlokt door de radiopresentator.

Een slip of the tongue, of een reëel teken dat werkgevers bereid zijn om de lonen over de hele breedte met gemiddeld 3 procent te verhogen? Hoeveel zullen Nederlanders er de komende tijd nou echt op vooruit gaan? Dat blijft door de tweeslachtigheid van VNO-NCW nu vaag.

Werkgeversvereniging AWVN, de organisatie die loonontwikkelingen in onder meer cao’s bijhoudt, reageert bij monde van woordvoerder Jannes van der Velde ook al sussend. „Een stijging van 3 procent zou historisch hoog zijn, dat kennen we eigenlijk alleen van vlak voor het barsten van de internetzeepbel rond 2000.”

De Boer noemde de ICT, de industrie en de bouw als voorbeelden van sectoren waar het goed gaat. De FME, de belangenvereniging van de technologische industrie, wilde door de verwarring donderdag niet reageren op het stellige percentage van De Boer.

Verbaal slippertje

De stijging van 3 procent die De Boer noemde is overigens nog altijd minder dan de looneis van de FNV. De grootste vakbond van Nederland liet dinsdag weten dat het inzet op een minimale loonsverhoging van 3,5 procent en tot 5 procent voor mensen met een laag inkomen.

Verbaal slippertje van De Boer of niet, er is hoe dan ook veel politiek momentum voor hogere lonen. Ook demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) zei begin deze week dat de lonen omhoog kunnen, zodat meer mensen meeprofiteren van de economische groei. Volgens het Centraal Planbureau groeien lonen volgend jaar sowieso al verder door de verkrappende arbeidsmarkt.