Verenigde Staten

Bokslegende Jake LaMotta, alias Raging Bull , op 95-jarige leeftijd overleden

Bokser Jake LaMotta in 2009
Bokser Jake LaMotta in 2009 Foto Reuters

Bokskampioen Jake LaMotta is dinsdag overleden aan een longontsteking. Hij was 95 jaar. Over zijn leven maakte regisseur Martin Scorsese in 1980 de film Raging Bull, naar LaMotta’s bijnaam. Robert de Niro kreeg een Oscar voor zijn rol als LaMotta, die opgroeide in de Bronx. De oud-wereldkampioen in het middengewicht (83 zeges, 19 nederlagen) stond bekend om zijn agressieve stijl. Weinig boksers konden zo goed incasseren als LaMotta; hij werd nooit knock-out geslagen. Zijn leven werd, naast vele huwelijken, getekend door banden met de maffia. Hij verloor in 1947 opzettelijk een belangrijk gevecht; voorwaarde voor het titelgevecht in 1949 dat hij won, van de Fransman Marcel Cerdan. Na zijn bokscarrière speelde hij in films en was hij stand-upcomedian. (NRC)