Technologie

Google koopt deel van telefoonmaker HTC voor ‘grote gok’ op hardware

foto reuters

Google verslikte zich al eens in een telefoonfabrikant, toch koopt het nu voor 1,1 miljard dollar (930 miljoen euro) een deel van de smartphonedivisie van het Taiwanese HTC. Googles moederbedrijf Alphabet heeft de koop donderdag bekendgemaakt.

Dit is geen drieste overname als in 2012, toen Google 12,5 miljard dollar betaalde voor Motorola en dit bedrijf anderhalf jaar later voor 3 miljard dollar verkocht. Google had de intellectuele eigendom van Motorola nodig in de patentenstrijd met Apple. 1,1 miljard dollar voor HTC is ook niet veel, vergeleken met de 5,4 miljard euro (toen 7,2 miljard dollar) die Microsoft in 2013 voor de smartphonetak van Nokia betaalde.

HTC is een partner van Google sinds de eerste Android-telefoon in 2008. Ook voor de Google Pixel-telefoons (nog niet te koop in Nederland) werkte Google nauw met HTC samen. Voor Google past deze overname bij de ‘grote gok’ die het vorig jaar heeft aangekondigd: maker van aparatuur worden, net als Apple. Deze Made by Google-strategie lijkt op die van Microsoft, dat een eigen Surface-hardwarelijn optuigde. De trend: naarmate smartphones en tablets geavanceerder worden, is nauwere samenwerking tussen hard- en software nodig.

Google wil met eigen toestellen ook grip krijgen op veiligheidsupdates van Android-telefoons – tot nu toe een zwakke plek in het besturingssysteem.

In 2011 beleefde HTC zijn piek, het marktaandeel is nu minder dan 2 procent door Chinese concurrentie. Het bedrijf lijdt verlies (300 miljoen euro in 2016) .

Een echte overname is dit niet, eerder een reddingsoperatie om de bestaande samenwerking te waarborgen: „Een aantal HTC-medewerkers, van wie er veel bij het Pixel-team werken, zullen onder Google vallen”, schrijft Googles hardwarebaas Rick Osterloh in een toelichting. HTC blijft voorlopig als telefoonmerk bestaan. Een volledige overname zou de relatie met andere fabrikanten van Android-telefoons, met name Samsung, onder druk zetten. Die willen niet dat Google zijn eigen producten voortrekt.