‘Stop goedkeuring homeopathische middelen’

Dat adviseert een raad van nationale wetenschappelijke instituten aan Europese beleidsmakers.

De fabriek van VSM waar homeopatische geneesmiddelen worden gemaakt.
De fabriek van VSM waar homeopatische geneesmiddelen worden gemaakt. Foto Lex van Lieshout / ANP

Homeopathische medicijnen zouden niet langer als medisch product mogen worden aangemerkt, omdat onvoldoende vaststaat dat ze ook echt werken. Ook zouden homeopathische middelen niet vergoed moeten worden door zorgverzekeraars. Dat staat in een advies aan Europese beleidsmakers dat is geschreven door onderzoekers van EASAC, een raad van nationale wetenschappelijke kennisinstituten.

De onderzoekers noemen homeopathie schadelijk omdat patiënten het als alternatief kunnen zien voor reguliere medische zorg, en daarom het bezoek aan een arts uitstellen. Veel homeopathische middelen hebben natuurproducten als basis en worden niet op een wetenschappelijke manier getest. Volgens het advies zou in advertenties voor homeopathische behandelingen en medicijnen ook vermeld moeten worden dat de werking nooit wetenschappelijk is vastgesteld.

Placebo-effect

De onderzoekers zien wel dat er een placebo-effect kan optreden bij individuele patiënten; de klachten van de patiënt nemen af doordat het lichaam denkt dat het een geneesmiddel binnen krijgt.

EASAC, waar onder meer de Koninklijke Nederlandse Wetenschappelijke Academie (KNAW) is aangesloten, voorziet Europese beleidsmakers van wetenschappelijk onderzoek en geeft advies.