Rapport

‘Crisiscommunicatie Caraïbisch Nederland niet op orde’

De eilanden Saba, Sint-Eustatius en Bonaire hebben hun crisiscommunicatie niet op orde. In het geval van een ramp kan de informatieuitwisseling tussen hulpverleningsdiensten en lokale besturen niet worden gegarandeerd, waardoor het risico op slachtoffers en letsel toeneemt. Dat staat in een rapport dat demissionair minister van Justitie Stef Blok (VVD) woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Het onderzoek was al voor orkaan Irma afgerond. Omdat de communicatie tussen hulpdiensten en lokale besturen via mobiele telefonie van commerciële partijen verloopt, is die kwetsbaar. Tijdens orkaan Irma viel de telefoonverbinding op sommige plekken weg. „Communicatie met de buitenwereld”, schrijven de opstellers van het rapport, is „vanwege het gering aantal satelliettelefoons bijzonder kritisch”. (NRC)