Oud-minister Camiel Eurlings krijgt een VOG – ondanks aantekening op strafblad

Ondanks een aantekening in zijn justitieel dossier heeft IOC- en NOC*NSF-lid Camiel Eurlings recent een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gekregen.

De oud-minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Balkenende IV werd verdacht van het mishandelen van zijn toenmalige vriendin in de zomer van 2015. Zij deed aangifte van zware mishandeling. Op zijn beurt deed Eurlings in 2016 aangifte tegen haar wegens poging tot afpersing en smaad.

Het OM achtte Eurlings vorig najaar schuldig aan „een bewijsbare eenvoudige mishandeling”. Daarop deed het OM een transactieaanbod, waarmee strafrechtelijke vervolging niet aan de orde was, en werd de zaak achter gesloten deuren geschikt, zonder schuldbekentenis. Sindsdien staat de schikking op zijn strafblad, waardoor het de vraag was of Eurlings een VOG zou krijgen en kon aanblijven bij de IOC, waarvan hij in 2013 lid werd.

Werkgevers kunnen een VOG eisen voordat ze iemand in dienst nemen. Zo’n verklaring is voor iedereen zonder strafblad verkrijgbaar bij screeningsautoriteit Justis, onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Voor mensen die strafbare feiten hebben gepleegd, beoordeelt Justis hoe relevant die feiten zijn. Een veroordeling voor rijden onder invloed is voor een toekomstig taxichauffeur bijvoorbeeld relevanter dan voor een assurantietussenpersoon. Justis heeft geoordeeld dat de schikking het bestuurlijk functioneren van Eurlings niet in de weg stond. Volgens NOC*NSF betrof de screening een “breed profiel” en is Eurlings getoetst op alle acht risicogebieden.