Reportage

Na precies 32 jaar wéér een grote klap

Aardbeving Mexico Na de grote aardbeving van 1985 tuigde Mexico-Stad een veelgeprezen seismisch alarmsysteem op. Dinsdag kwam de schok te snel.

Twee aardbevingen
Twee aardbevingen

„We hebben luchtkokers nodig! We moeten de kinderen eten kunnen geven.” „Wie heeft er een accu?” Reddingswerkers en omstanders bleven woensdag proberen de tientallen kinderen te bereiken die nog vastzitten onder het puin van een school in Mexico-Stad. Het Colegio Enrique Rébsamen stortte in na de aardbeving van 7,1 op de schaal van Richter die Mexico dinsdag rond kwart over één ’s middags trof, met een voorlopig dodental van 225 tot gevolg.

Bij de school wachten ouders de hele avond op nieuws, beschrijft de krant Reforma. Als een kind levend gevonden is, wordt zijn naam met een megafoon omgeroepen. Zoals even na half tien als wordt gemeld dat „Sergio Hérnandez leeft!”. Gevolgd door het heuglijke nieuws dat ook Myriam Gutiérrez gered is. De omstanders applaudisseren, zij het kort. Vanonder het puin zijn namelijk ook al dertig doden geborgen, onder wie 26 kinderen.

Mexico-Stad werd dinsdag getroffen, precies 32 jaar na de verwoestende aardbeving van 19 september 1985 waarbij naar schatting 35.000 doden vielen. In reactie daarop tuigde de metropool van ruim 20 miljoen inwoners een veelgeprezen Seismisch Alarm Systeem (SAS) op. Sensoren registreren sinds 1991 schokken tijdig en laten automatisch alarmen afgaan, opdat mensen circa een minuut hebben om een veilig heenkomen te kunnen zoeken. Schoolkinderen worden met liedjes gedrild in snel evacueren. In gebouwen wijzen bordjes overal de nooduitgang aan.

De datum wordt in veel deelstaten jaarlijks aangegrepen voor ontruimingsoefeningen die tegelijkertijd een herdenking zijn. Dit jaar is dat anders. Nog geen twee weken geleden werden de zuidelijke staten Oaxaca en Chiapas al getroffen door een schok van 8,1 op de schaal van Richter, waarbij bijna honderd doden vielen. Vijf deelstaten laten uit solidariteit de alarmbellen dit jaar zwijgen.

In Mexico-Stad gaat de oefening dinsdag wel gewoon door. Om elf uur ‘s ochtends stromen de straten vol met mensen die een SAS-alarm hebben horen afgaan. Als ruim twee uur later de echte beving volgt, klinkt het alarm echter niet zo tijdig als normaal. Het epicentrum ligt – anders dan bij het gros van de schokken – dit keer niet aan de kust, maar in het binnenland, in de nabije deelstaat Puebla. De schok, die acht kilometer per seconde aflegt, heeft de hoofdstad al bijna bereikt als het alarm afgaat.

Ook in de staten Morelos, Puebla en Guerrero is de schade groot. „In verschillende wijken is geen elektriciteit, er zijn gebouwen ingestort en meerdere doden gevallen”, meldt schrijfster Aura Xilonen uit Puebla per appje.

President Enrique Peña Nieto is dinsdag juist op bezoek bij de getroffenen van de beving in Oaxaca, als de aarde opnieuw schudt. Geflankeerd door militaire bevelhebbers spreekt hij de Mexicanen enkele uren later toe. „Om de hulpdiensten goed hun werk te blijven doen, roep ik u op binnen te blijven als uw huizen na de beving nog veilig zijn.” Eenmaal terug in Mexico-Stad bezoekt ook hij ’s nachts de ingestorte school.