Minister bevestigt bestaan van ‘babyfarms’

Sri Lanka

„Het is bijzonder om in het gezicht van een baby te kijken en een deel van je lichaam en je geest te zien.” Deze woorden staan op een roze poster in een ziekenhuis in Matugama, een stad in Sri Lanka. Uit de uitzending ‘Adoptiebedrog – deel 2’ van het tv-programma Zembla bleek woensdag dat het niet om een gewoon ziekenhuis gaat, maar om een waar in de jaren 80 baby’s gestolen werden om verkocht te worden aan Europese adoptieouders.

Afgelopen mei kwam Zembla al met een uitzending waaruit bleek dat het Nederlandse adoptiebureau Flash zich schuldig had gemaakt aan fraude en dat moeders die zich presenteerden als de biologische ouder in veel gevallen ‘nepmoeders’ waren, die de rol van biologische moeder speelden.

Zembla deed verder onderzoek naar een „door geld gedreven adoptiesysteem” en kwam met de bevestiging van het bestaan van babyfarms die adoptiekinderen ‘produceerden’. Stelletjes werden op een verzamelplaats samengebracht, de baby’s die eruit voortkwamen weggehaald en verkocht. Een tussenhandelaar zegt dat de „verzamelplaatsen” in feite babyfabrieken waren. Adoptiebureau Flash had ook contacten met ziekenhuizen en bood ‘nepmoeders geld’. „Tweeduizend roepies”, vertelt een van hen.

Rajitha Senaratne, de minister van Volksgezondheid, zegt in de Zembla-uitzending toe het initiatief te nemen tot verder onderzoek en een DNA-bank te willen beginnen. Hij bevestigt het bestaan van de babyfarms, terwijl de regering die voorheen altijd afdeed als geruchten. Senaratne: „Als het illegaal is gedaan, is dat in strijd met de mensenrechten van deze families.”