L’Oréal-erfgenaam Liliane Bettencourt overleden

Bettencourt was als erfgename van L’Oréal de rijkste vrouw ter wereld. Ze is 94 jaar oud geworden.

Een foto uit 2011 van Liliane Bettencourt.
Een foto uit 2011 van Liliane Bettencourt. Foto Charles Platiau/Reuters

Liliane Bettencourt, de Franse zakenvrouw en erfgenaam van de oprichter van cosmeticaconcern L’Oréal, is woensdagnacht overleden. Dat meldt persbureau AFP op basis van de familie. Bettencourt zou op 21 oktober 95 geworden zijn.

Bettencourt was als erfgename van L’Oréal de rijkste vrouw ter wereld. Het Amerikaanse zakenblad Forbes schatte het vermogen van Bettencourt in 2016 op 33 miljard euro. De familie heeft nog steeds 33 procent van het France cosmetica-imperium in handen.

Beursgang

Bettencourt stapte op haar vijftiende in het cosmeticabedrijf dat haar vader oprichtte. In 1950 trouwde ze met de politicus André Bettencourt, die onder meerdere Franse presidenten hoge functies vervulde.

In 1957 erfde ze L’Oréal van haar vader en hielp ze actief mee met het uitbouwen van het cosmeticaconcern. In 1963 gaf Bettencourt haar goedkeuring dat het bedrijf naar de beurs ging. Een deel van het kapitaal dat Bettencourt verwierf met L’Oréal besteedde ze aan goede doelen.

In 2010 werd de toen 87-jarige erfgename van het cosmeticaconcern door de politie in Parijs verhoord over mogelijke belastingontduiking en illegale financiering van politieke partijen. Zij zou onder andere de oud-president Nicolas Sarkozy enveloppen met geld hebben gegeven voor zijn campagne in 2007. In dat onderzoek werd Sarkozy in 2013 niet verder vervolgd.

Bettencourt werd een paar jaar geleden onder curatele gesteld door haar familie. Volgens haar dochter schonk Bettencourt een te groot deel van haar fortuin weg en leed ze aan Alzheimer en dementie.