Kapitaalunie

Europese Commissie: meer macht voor financieel toezicht

Europese financiële toezichthouders moeten meer macht krijgen en beter samenwerken. Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie woensdag naar buiten bracht. Dat moet de kapitaalmarktunie verder verstevigen, het gevaar van ingewikkelde financiële producten (‘fintech’) verminderen en toezichtsarbitrage voorkomen. Met dat laatste doelt de Commissie vooral op het gevaar dat Britse banken en verzekeraars zich na de Brexit in EU-lidstaten vestigen waar er relatief weinig toezicht is. Een verdere financiële integratie is volgens Valdis Dombrovskis, eurocommissaris van Euro en Sociale dialoog, onontbeerlijk voor een economisch gezonde EU. Dat zou ervoor zorgen dat bedrijven in alle lidstaten voldoende financiële middelen hebben om te investeren en zo banen te scheppen. (NRC)