DJ

Martin Garrix krijgt gelijk van rechtbank in conflict met platenmaatschappij

Dj Martin Garrix heeft in een slepend conflict met zijn platenmaatschappij Spinnin’ Records van de rechtbank in Lelystad gelijk gekregen dat hij bij het sluiten van contracten in 2012 is misleid door zijn manager Eelko van Kooten. De contracten, die zijn vader als vertegenwoordiger van de destijds 16-jarige Martijn Garritsen (de echte naam van de dj) had afgesloten, worden met terugwerkende kracht ontbonden. Garrix krijgt ook de rechten van zijn nummers terug.

Garrix kon het contract in 2012 alleen krijgen als hij tegelijkertijd een platencontract met Spinnin’ Records en een managementovereenkomst zou sluiten met MusicAllStars, het managementkantoor van Van Kooten. Garrix stelde ook dat hij ook gedwongen was de rechten van zijn muziek af te staan.

Scooter Braun, de manager van onder meer Justin Bieber en Ariana Grande, fluisterde Garrix in 2015 in dat de overeenkomst met Spinnin’ erg onvoordelig was. Op zijn aanraden wist Garrix in een nieuw contract zijn royalties omhoog te schroeven. Maar toen Van Kooten de muziekrechten niet wilde teruggeven, stapte de dj naar de rechter.

De rechtbank oordeelt nu dat Van Kooten bij de onderhandelingen ten onrechte de indruk heeft gewekt dat Spinnin’ Records en MusicAllStars professioneel genoeg waren om op een goede wijze met de belangen van Garrix om te springen , indien zich een belangenverstrengeling zou voordoen tussen de platenmaatschappij en het management. Van Kooten had volgens de rechtbank duidelijk moeten maken dat MusicAllStars geen eigen werknemers had, maar de werkzaamheden liet uitvoeren door medewerkers van Spinnin’ Records. Toen werd heronderhandeld over de contracten in 2013 had Van Kooten een onafhankelijk adviseur voor Garrix moeten inhuren.

Over schadeclaims die beide partijen eisten, oordeelde de rechtbank dat beide partijen hun geëiste bedragen niet voldoende hard maken. De partijen wordt aangeraden eerst onderhandelingen over een schikking te voeren. (NRC)