Deal voor goedkope aidsmedicatie in Afrika

Door een afspraak tussen de Gates-foundation en farmaceuten gaat een hiv-behandeling 75 dollar per patiënt per jaar kosten.

Archiefbeeld uit 2016 van Bill Gates tijdens de internationale aidsconferentie in Durban, Zuid-Afrika.
Archiefbeeld uit 2016 van Bill Gates tijdens de internationale aidsconferentie in Durban, Zuid-Afrika. Foto Kevin Sutherland/EPA

Farmaceuten van aidsmedicatie en de Gates-foundation hebben een deal gesloten waardoor op grote schaal medicijnen tegen HIV beschikbaar worden voor inwoners van Afrika. Door de deal kan een aidspatiënt met medicijnen behandeld worden voor 75 dollar (63 euro) per jaar.

Het goede doel van Microsoft-oprichter Bill Gates gaat volgens persbureau Reuters garant staan voor het afnemen van grote hoeveelheden medicijnen van de Indiase farmaceuten Mylan Laboratories en Aurobindo Pharma. In ruil daarvoor verlagen de farmaceuten hun prijzen. De medicijnen worden in ruim negentig ontwikkelingslanden beschikbaar gesteld.

Lees ook: Zo pakt Zuid-Afrika dure medicijnen aan.

Resistentie

De Gates-foundation koopt alleen een relatief nieuw aidsmedicijn in. Dat medicijn voorkomt dat patiënten op termijn een resistentie tegen de werkzame stof ontwikkelen. Resistentie tegen aidsmedicatie is wereldwijd een groeiend probleem dat met name bij gebruik van een oudere variant voorkomt. Daarnaast moet de afspraak zorgen voor meer investeringen in het fabricageproces van de medicijnen.

Lees ook dit verhaal uit 2016: Het probleem van resistentie.

Wereldwijd zijn ongeveer 37 miljoen mensen besmet met HIV. Daarvan krijgt nu iets meer dan de helft medicijnen voor de ziekte. De prijs van 75 dollar per jaar is in vergelijking met de prijs in westerse landen laag. In de Verenigde Staten kosten de medicijnen van een aidspatiënt ongeveer 24.000 euro per jaar (75 euro per dag).