Braziliaanse rechter legaliseert behandeling voor ‘genezing’ homo’s

Een Braziliaanse federale rechter heeft een psychologe in het gelijk gesteld die speciale behandelingen wil aanbieden aan homoseksuelen om ze ‘te genezen’ van hun seksuele geaardheid. Deze omstreden ‘cura gay’-therapieën werden in 1999 verboden in een resolutie van de Federatie van Braziliaanse Psychologen (CFP). De desbetreffende psychologe, Rozangela Justino, een evangelische christen, probeerde homoseksuelen in haar praktijk toch te behandelen. „Ik voel me door God gezonden om de homoseksuelen te helpen”, zei ze in een interview in 2009 in een Braziliaanse krant, waarin ze homoseksualiteit een ‘ziekte’ noemde. In 2016 werd Justino’s vergunning ingetrokken waarna ze naar de rechter stapte. Woensdag werd bekend dat ze gelijk kreeg. Volgens de interpretatie van de rechter biedt de CFP-resolutie ruimte voor studies op het gebied van seksuele heroriëntatie. De CFP veroordeelde de uitspraak van de rechter en wil deze juridisch aanvechten. De uitspraak veroorzaakte een golf van protest in Brazilië, onder meer van bekende artiesten en mensenrechtenactivisten. Homorechten waren juist mondjesmaat verbeterd in Brazilië. Maar de laatste jaren groeit de macht van de evangelische pinkstergemeenten. Zij houden er zeer conservatieve ideeën op na. Zo worden in pinksterkerken al jaren speciale diensten gehouden waarin homo’s ‘genezen’ worden. Ook binnen de politiek en financieel stijgt hun macht. Rechten voor de gaygemeenschap, voor zwarte Brazilianen en voor vrouwen, zoals abortuswetgeving, staan onder zware druk door de groeiende invloed van deze evangelisten.