Amsterdamse recherche pakt voortvluchtig maffialid op

De man zou lid zijn van de Napolitaanse maffia ‘ndrangheta en is opgepakt op het Waterlooplein.

De man werd op 7 september op het Waterlooplein aangehouden
De man werd op 7 september op het Waterlooplein aangehouden Foto Koen van Weel/ANP

Een Amsterdams rechercheteam heeft op 7 september een voortvluchtige Italiaan aangehouden op het Waterlooplein. De 33-jarige man werd door de Italiaanse autoriteiten gezocht in verband met het lidmaatschap van de ‘ndrangheta (de Napolitaanse maffia) en voor handel in drugs.

De Amsterdamse recherche kreeg informatie door dat de Italiaanse man zich mogelijk in Amsterdam zou ophouden. Een team van de Dienst Regionale Recherche onderzocht de zaak en kwam tot de conclusie dat de man in een woning aan de Valkenburgerstraat verbleef.

Ter assistentie werden twee Italiaanse rechercheurs ingevlogen om de recherche van meer informatie te voorzien en getuige te zijn van een eventuele arrestatie. Toen de man de woning verliet, is hij zonder problemen aangehouden.

De Italiaanse justitie heeft een Europees Aanhoudingsbevel uitgebracht, waar de Amsterdamse rechtbank nog over moet oordelen. In afwachting van zijn mogelijke uitlevering zit hij vast.

Lees ook: Waarom Nederland zo populair is onder maffiosi

Speciaal team

Vorige week werd bekend dat bij de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie een team wordt opgericht dat zich gaat richten op de bestrijding van de Italiaanse maffia. Het nieuwe team gaat informatie vergaren waarmee maffiosi kunnen worden opgespoord en is onderdeel van afspraken die Nederland en Italië hebben gemaakt, omdat de Italiaanse justitie Nederland al jaren verwijt dat het te weinig doet tegen de maffia.

Het team van drie personen zal direct communiceren met het Italiaanse orgaan dat de maffia bestrijdt, zodat er geen informatie tussen wal en schip valt.