Aangifte om rubberkorrels op kunstgrasvelden

Volgens Recycling Netwerk is het gebruik van korrels slecht voor het milieu, omdat in de buitenste laag van de autobanden zink zit.

Foto Laurens van Putten/ANP

Recycling Netwerk, een coalitie van milieu- en natuurorganisaties, heeft aangifte gedaan vanwege het gebruik van rubbergranulaatkorrels op velden. Sportclubs, gemeenten en bandenleveranciers zouden strafbaar zijn omdat de buitenste laag van de autobanden zink bevat. Die belandt volgens de organisatie in de bodem en in het grondwater.

Volgens Recycling Netwerk is dit geen goede vorm van recycling. De rubberkorrels zijn gemaakt van gerecyclede autobanden. Het zou “een overtreding van de afvalwetgeving” zijn en leiden tot “grote hoeveelheden zink en diverse andere milieurisico’s”, aldus Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk.

Vereniging Band en Milieu vindt de aangifte “te bizar voor woorden”. “Een kansloze aangifte die alleen bedoeld is om wederom de hetze tegen rubberkorrels te beginnen.”

Geen afval

De korrels bevatten 1 procent van het zware metaal zink. Dergelijke zinkwaarden in de bodem zouden strafbaar zijn volgens het Besluit Bodemkwaliteit. Dat besluit betreft echter louter steenachtig materiaal. “Rubbersnippers zijn uiteraard niet steenachtig. Maar de milieuschade is er niet minder om”, aldus Van Duin.

Volgens vereniging Band en Milieu is in 2005 door het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) vastgesteld dat granulaat geen afval is, maar een materiaal dat onderdeel mag zijn van kunstgrasveldconstructies. “Het voldoet aan bepaalde ISO-waarden.” Daarmee is het veilig voor milieu en de gezondheid, aldus de vereniging.

RIVM

Deze zaak gaat over iets anders dan waar de rubbergranulaatkorrels vorig jaar mee in het nieuws kwamen. Toen zwengelden onderzoekers de discussie omtrent het gebruik van rubberkorrels aan omdat die mogelijk kankerverwekkend zijn. Uit onderzoek van het RIVM bleek vervolgens dat het gebruik van granulaat niet gevaarlijk is voor de gezondheid.

Lees ook: De wetenschap is het vooral oneens over de schadelijkheid van kunstgras

In Nederland liggen zo’n 2.000 kunstgrasvelden – die naar schatting van branchekenners voor meer dan 90 procent gevuld met rubbergranulaat – tegenover ongeveer 7.000 natuurgrasmatten. Sinds tv-programma Zembla in oktober vorig jaar een uitzending wijdde aan kunstgraskorrels, is de discussie over de veiligheid ervan opgelaaid. Onderzoeken die uitwijzen dat de korrels veilig zijn, zouden van slechte kwaliteit zijn, luidde toen de kritiek.