Tata en ThyssenKrupp gaan in Europa samen verder

De bedrijven hebben een intentieovereenkomst getekend. Een fusie zou ten koste gaan van 4.000 banen.

Een staalbewerker in een fabriek van ThyssenKrupp in het Duitse Duisburg.
Een staalbewerker in een fabriek van ThyssenKrupp in het Duitse Duisburg. Foto Friedemann Vogel/EPA

De Duitse technologiereus ThyssenKrupp gaat zijn staaldivisie samenvoegen met de Europese tak van Tata Steel, het Indiase moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden. De bedrijven maakten woensdag bekend dat ze een intentieverklaring hebben ondertekend. Door de fusie gaan waarschijnlijk vierduizend banen verdwijnen, waarvan de helft in IJmuiden.

Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf moet in Nederland komen. ThyssenKrupp Tata Steel, zoals de joint venture gaat heten, zou het op één na grootste staalconcern van Europa worden, achter het Luxemburgse ArcelorMittal. De bedrijven verwachten samen een jaaromzet van 15 miljard euro te behalen. Samen hebben ThyssenKrupp en Tata 48.000 werknemers, van wie er meer dan 10.000 in IJmuiden werken.

De twee staalproducenten overleggen al ruim een jaar over een fusie. De Europese tak van Tata Steel was aanvankelijk van plan zich te ontdoen van zijn Britse fabrieken, die bekend staan als oud en inefficiënt. Alleen de fabriek in IJmuiden zou dan overblijven, en vervolgens samengaan met ThyssenKrupp. De verkoop van de Britse divisie werd door de Brexit onzeker.

Lees ook dit stuk dat NRC vorig jaar schreef over de problemen die Tata Steel heeft met zijn Britse tak

In het samenwerkingsverband krijgen Tata en ThyssenKrupp allebei een even groot belang. In juli lekte via de Duitse media nog uit dat ThyssenKrupp in plaats van een 50/50-deal uit zou zijn op een minderheidsbelang. Dat leidde tot protesten bij de werknemers van het Duitse concern, die vrezen dat ze in zo’n geval minder in te brengen hebben.

Acties

Het personeel van ThyssenKrupp is sowieso niet blij met de op handen zijnde fusie. Dat heeft alles te maken met de in totaal vierduizend banen die dan verloren zouden gaan - tweeduizend op kantoor, tweeduizend op de werkvloer. De helft van de ontslagen moet gaan vallen bij ThyssenKrupp. Voor vrijdag heeft de Duitse vakbond IG Metall grote acties aangekondigd.

Bij Tata Steel in IJmuiden zien de werknemers de fusie ook niet zitten. De voorzitter van de centrale ondernemingsraad zei woensdag tegen persbureau ANP dat gezien de verwachte ontslagen wat hem betreft “alle seinen op rood staan”. Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemde het samengaan van de staalbedrijven daarentegen een opsteker voor Nederland.

Twitter avatar MinPres Minister-president Goed nieuws: Tata Steel en Thyssenkrupp vestigen hoofdkwartier van hun joint venture in NL en zetten hun inzet in IJmuiden voort (1/2)
Twitter avatar MinPres Minister-president Dit versterkt de leidende rol van Tata Steel IJmuiden als een van de meest efficiënte en duurzame staalfabrieken ter wereld. (2/2)

Tata Steel en ThyssenKrupp gaan nu verder uitzoeken hoe de fusie precies in zijn werk zal gaan. Eind 2018, als de mededingingsautoriteiten naar de deal hebben gekeken, moet de samensmelting definitief een feit zijn.

Correctie 20-9-2017: In een eerdere versie van dit artikel stond per abuis dat Hoogovens in Almere zit. Dat moest natuurlijk IJmuiden zijn.