Invallen en arrestaties bij Catalaanse ministeries

Twaalf topambtenaren zitten vast. Madrid wil een Catalaans referendum over onafhankelijkheid voorkomen.

Demonstranten maakten woensdagmorgen in Barcelona hun onvrede kenbaar tegen de arrestatie van topambtenaar Josep Maria Jové.
Demonstranten maakten woensdagmorgen in Barcelona hun onvrede kenbaar tegen de arrestatie van topambtenaar Josep Maria Jové. Foto Albert Gea/Reuters

De Spaanse politie heeft woensdagmorgen in Barcelona twaalf Catalaanse regeringsfunctionarissen opgepakt, onder wie Josep Maria Jové, de tweede man van het ministerie van Financiën. Dat melden Spaanse media. De Spaanse regering probeert te verhinderen dat Catalonië op 1 oktober een referendum houdt voor onafhankelijkheid.

De arrestaties vonden plaats tijdens een serie invallen bij de Catalaanse ministeries van onder meer Financiën, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken. De politie is al enkele dagen bezig met dergelijke doorzoekingen. Dinsdag namen agenten 45.000 brieven in beslag die de Catalanen naar burgers wilden sturen om hen van het referendum op de hoogte te stellen.

De Catalaanse president Carles Puigdemont beschuldigt de Spaanse regering van een totalitaire houding en noemt de arrestaties van de regeringsfunctionarissen onwettig, meldt AP. Ook zegt hij dat de stemming doorgaat.

Lees hier het interview dat NRC in juli maakte met de Catalaanse president Carles Puigdemont

Illegaal

Omdat de roep om onafhankelijkheid in Catalonië de laatste jaren groter wordt, kondigde Puigdemont in juni een referendum aan. De Spaanse regering beschouwt de Catalaanse pogingen los te komen van Spanje als illegaal. Het Grondwettelijk Hof heeft het referendum verboden, totdat rechters hebben bepaald of het inderdaad niet strookt met de wet.

Madrid zette de afgelopen jaren al achttien keer een streep door een verzoek uit Catalonië om een volksraadpleging te organiseren. Bij een onofficiëel referendum in 2014 was ruim 80 procent van de stemmers vóór uittreding. Die uitslag was waarschijnlijk vertekend, doordat de meeste tegenstanders niet de moeite namen hun stem uit te brengen.

Lees ook: Weer wordt referendum onmogelijk gemaakt

Nu de Catalaanse regering het referendum op 1 oktober doorzet, probeert Spanje er alles aan te doen om de stemming tegen te houden. Dat terwijl uit peilingen blijkt dat veruit de meeste Catalanen het een goed idee vinden dat er een referendum komt. De Spaanse overheid verbood bijeenkomsten over het referendum buiten Catalonië, haalde websites uit de lucht en vervolgt enkele honderden burgemeesters die het referendum steunen. Het ministerie van Financiën in Madrid nam dinsdag de controle over de Catalaanse begroting sterker in handen, om te voorkomen dat er publiek geld wordt gebruik voor het referendum.