Puerto Rico zonder stroom na orkaan Maria

De gouverneur van het eiland spoort bewoners aan binnen te blijven en waarschuwt voor overstromingen. Het oog van de storm is inmiddels over Puerto Rico heen getrokken.

Een beschadigde woning in de hoofdstad van Puerto Rico, San Juan. Orkaan Maria raasde woensdag dwars over het eiland heen.
Een beschadigde woning in de hoofdstad van Puerto Rico, San Juan. Orkaan Maria raasde woensdag dwars over het eiland heen. Foto Hector Retamal/AFP

Puerto Rico is woensdag zonder stroom komen te zitten door de schade die veroorzaakt is door orkaan Maria. Ook heeft het eiland te kampen met zware overstromingen. Eerder waren er al berichten dat op een groot deel van het eiland de stroom was uitgevallen, maar inmiddels blijkt dat alle 3,5 miljoen inwoners zonder elektriciteit zitten, meldt de BBC.

Het oog van Maria is inmiddels over het eiland heen getrokken. De storm is afgezwakt tot een categorie-3-orkaan met windsnelheden van 185 kilometer per uur. Het was een van de meest krachtige stormen op het eiland ooit gemeten. Tijdens een persconferentie zei een woordvoerder van lokale hulpdiensten dat het nieuws over de schade dat binnenkomt “niet bemoedigend is”.

Lees ook: Orkaan raakt klein eiland het hardst

Op Puerto Rico zijn meerdere daken weggeblazen en ramen gesprongen. Ook werden deuren uit hun scharnieren gerukt en bomen ontworteld. Straten zijn door de de zware regenval van meer dan 50 centimeter veranderd in rivieren en auto’s staan onder water. Vooralsnog is er geen sprake van dodelijke slachtoffers op Puerto Rico. De gouverneur van het eiland Ricardo Rossello adviseert bewoners op Twitter om binnen te blijven:

“Laten we rustig blijven totdat de weersomstandigheden het toestaan voor de autoriteiten om de straat op te gaan. Het gevaar is nog niet geweken. Er is een overstromingswaarschuwing voor heel Puerto Rico.”

Twitter avatar ricardorossello Ricardo Rossello El peligro continúa - hay aviso de INUNDACIONES para TODO Puerto Rico. Permanezcan en lugares seguros.

Maria kwam als categorie-4-orkaan vroeg in de ochtend (lokale tijd) aan de zuidoostelijke kust van Puerto Rico aan land. Er werden windsnelheden van zo’n 250 kilometer per uur gemeten, meldt AP. Later raasde Maria verder richting de Bahama’s.

Het is de vraag hoe het eiland de schade op zal vangen. Puerto Rico zat voor de orkaan al in een moeilijke financiële situatie. Het eiland heeft een schuld van 73 miljard dollar (61,5 miljard euro). Gouverneur Rossello heeft president Trump gevraagd om de noodtoestand uit te roepen naar aanleiding van de orkaan. Daarmee zou het eiland in aanmerking komen voor financiële steun uit Washington voor de wederopbouw.

Dominica zwaar getroffen

Inmiddels heeft Maria al minstens negen mensen het leven gekost in de Caraïben, meldt AP. Vooral Dominica werd eerder deze week zwaar getroffen door orkaan Maria. Daar staat het dodental vooralsnog op zeven. Twee andere doden vielen op het Franse eiland Guadeloupe.

Puerto Rico is een zogeheten niet-geïncorporeerd gebied van de Verenigde Staten. Het wordt wel door de VS beheerd, maar maakt geen integraal onderdeel uit van het land. Puerto Ricanen hebben daardoor andere rechten en vallen onder deels andere wetten dan inwoners van de vijftig Verenigde Staten van Amerika. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet stemmen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen.