Ontslaggolf bij fusie in staalmarkt

Tata Steel IJmuiden De hoogovens in IJmuiden en Wales gaan samen met de staaltak van ThyssenKrupp.

In IJmuiden dreigt massaal banenverlies als gevolg van de fusie van de Europese staalactiviteiten van Tata Steel uit India en het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp. Het voormalige Hoogovens in IJmuiden is de kern van de Europese staalbedrijven van Tata. In Nederland werken ruim negenduizend mensen. De fusie kost bij Tata en ThyssenKrupp elk tweeduizend banen, maakte het Duitse bedrijf woensdagmorgen bekend.

Tata en ThyssenKrupp onderhandelen al meer dan een jaar over een samengaan van de staalactiviteiten. Zij willen als nummer twee op de Europese staalmarkt kostenvoordelen boeken en een sterkere positie krijgen tegenover marktleider ArcelorMittal. De nieuwe combinatie heeft 15 miljard euro omzet en 48.000 medewerkers op 34 locaties in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Het hoofdkantoor komt in de regio Amsterdam.

De reacties op de aankondiging lopen uiteen van ingehouden woede bij de vakbonden en de ondernemingsraad van Tata in IJmuiden tot blijdschap bij beleggers. Op de beurs van Frankfurt steeg de koers van ThyssenKrupp met ruim 4 procent. Voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad van Tata in IJmuiden noemt het samengaan „helemaal niet nodig. Wij zijn volstrekt niet overtuigd van deze deal die ten koste gaat van duizenden banen.”

De FNV zegt er alles aan te doen om het banenverlies te voorkomen. De Duitse vakbond IG Metall zegt dat met haar te praten valt, mits aan eisen over banenbehoud en duurzame bedrijfsfinanciering wordt voldaan. Demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) noemde de fusie op Twitter „goed nieuws”. Hij is blij dat het hoofdkwartier van de nieuwe combinatie in Nederland komt te staan.

Aan de poort van het grote Hoogovens-terrein bij IJmuiden zegt een medewerker dat het personeel van Tata Steel al bijna gewend is geraakt aan de vele overnames met de bijbehorende ontslagrondes. Toen hij het nieuws vanmorgen las, dacht hij: daar gaan we weer. „Eerst werkte ik bij de Hoogovens, toen bij Corus, Tata en straks dus bij Krupp.”

De man, met een oranje-groene Corus-jas aan, wil niet met zijn naam in de krant. „Ik weet dat collega’s daar in het verleden problemen mee hebben gehad.”

Hij maakt zich geen zorgen. Dat heeft hij afgeleerd na alle ontslagrondes die hij de afgelopen dertig jaar meemaakte. „Je raakt eraan gewend. Ik wacht gewoon af.”

De aankondiging van de fusie kwam woensdagmorgen als een verrassing. Voor aanstaande vrijdag hadden de vakbond IG Metall en de ondernemingsraad van ThyssenKrupp opgeroepen tot een demonstratie in Bochum tegen het samengaan. Die optocht gaat door, zegt IG Metall.

Staalmarkt krabbelt uit diep dal

Over de uitwerking van de plannen maakten de twee partijen woensdagmorgen weinig details bekend. De staalmarkt krabbelt op uit een diep dal vanwege de economische malaise en de import van goedkoop staal uit China.

Tata en ThyssenKrupp mikken op kostenbesparingen van 400 tot 600 miljoen euro. Ze gaan nu eerst een boekenonderzoek doen, overleg voeren met medezeggenschapsorganen en toestemming vragen van de concurrentiewaakhonden. Op zijn vroegst eind 2018 treedt de fusie in werking. Naar het mogelijk sluiten van één of meer hoogovens kijkt het concern pas in 2020. Eerst wordt er gesaneerd op afdelingen als inkoop, marketing en R&D.

Tata werd in 2007 eigenaar van de voormalige Hoogovens door de overname van Corus. Dat was een samengaan uit 1999 van Hoogovens en British Steel.