Internetboosheid begrensd

Foto KOEN SUYK/ANP
Foto KOEN SUYK/ANP De Internetsite van Hostway, voor het registreren van een domeinnaam.

Mag je in een conflict de naam van je tegenstander registreren als domeinnaam op internet, zodat je op deze website campagne kunt voeren? Een boze burger te Bodegraven vond van wel en richtte ‘burgemeesterchristiaanvanderkamp.nl’ op, waar het vervolgens beschuldigingen begon te regenen. Daar waren de burgervader en zijn gemeente niet van gecharmeerd. De Haagse kortgedingrechter moest uitkomst bieden. Was hier sprake van schade aan geloofwaardigheid, integriteit, eer en goede naam? In juristentaal: onrechtmatig handelen en misbruik van bevoegdheid?

De rechter constateert dat de burger met opzet voor verwarring heeft gezorgd bij nietsvermoedende internetters. Dat ziet de rechter als „strijdig met de in het maatschappelijk verkeer in acht te nemen zorgvuldigheid”. Maar mag zijn vrijheid van meningsuiting wel worden ingeperkt door de website te sluiten? De rechter vindt van wel. En wel omdat de burger deze naam uitsluitend heeft gekozen om als forum voor beschuldigingen te dienen. Ook is verwarring aannemelijk. Verder beschikt de burger nog over een andere website waarop hij rustig door kan gaan. De rechter vonnist dat de burger ‘burgemeesterchristiaanvanderkamp.nl’ binnen 24 uur moet sluiten, tegen een dwangsom van 2.500 euro met een maximum van 50.000 euro.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:RBDHA:2017:9827