Hema haalt geslachtsaanduiding uit kinderkleding

Hema is de eerste grote winkelketen in Nederland die genderneutrale kinderkleding gaat verkopen.

Foto Koen van Weel/ANP

Hema schrapt alle geslachtsaanduidingen in de labels van kinderkleding. Eind dit jaar verdwijnen de aanduidingen ‘jongen’ en ‘meisje’ van Hema’s kledingverpakkingen en etiketten. Hema bevestigt woensdag de berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Alle kinderkleding zal worden verkocht met de neutrale aanduiding ‘kids’ op het label. In de winkels wordt kinderkleding niet langer gescheiden verkocht. Hema geeft aan hiermee tegemoet te willen komen aan verzoeken van klanten. Hoeveel concrete verzoeken voor genderneutrale kinderkleding Hema per jaar ontvangt, kan het bedrijf niet zeggen.

‘Bewuster ontwerpen’

Het warenhuis wil het assortiment in eerste instantie aanvullen. Wel geeft het concern aan de kindercollectie “bewuster te willen ontwerpen” door bijvoorbeeld ook stoere kleding voor meisjes te ontwikkelen. Het soort kinderkleding dat wordt verkocht, bijvoorbeeld jurkjes, verandert niet. Het bedrijf wil daarmee aanhaken bij een wereldwijde trend waarin de consument zelf bepaalt welke kleding er gedragen wordt, los van de geslachtsaanduiding op het label.

De eerste veranderingen zijn al doorgevoerd in de wintercollectie van 2017, laat Hema weten. Volgend jaar moet alle kinderkleding van een neutraal etiket zijn voorzien.

Lux et Libertas Lees ook: Genderneutraal is neutraal en bedreigt dus niemand

De warenhuizen van het Britse John Lewis haalden begin deze maand al de jongens- en meisjesetiketten uit hun kinderkleding. John Lewis besloot tot de veranderingen om geen ‘seksestereotypen te versterken’ en de keuze bij de consument en het kind neer te leggen.