Foxconn krijgt 3 miljard cadeau voor tv-fabriek in Wisconsin

technologie De Amerikaanse staat Wisconsin wil Foxconn belonen als het een elektronicafabriek neerzet. Terugverdientijd: 25 jaar.

De Taiwanese elektronicafabrikant Foxconn mag zich verheugen op een welkomstpakket van 3 miljard dollar (2,5 miljard euro), als het besluit een televisiefabriek neer te zetten in de Amerikaanse staat Wisconsin (vlak boven Chicago). Die fabriek kost 10 miljard dollar (8,4 miljard euro) om te bouwen en levert naar verwachting uiteindelijk 13.000 banen op.

Dinsdag zette de Republikeinse gouverneur Scott Walker zijn handtekening onder een pakket maatregelen, waaronder 150 miljoen dollar aan belastingvoordeel, verruiming van milieuwetten om in moerasgebied te kunnen bouwen en een vernieuwde snelweg.

Foxconn is een elektronicafabrikant die gadgets bouwt voor allerlei fabrikanten, en maakt onder meer de iPhone van Apple. Het hoofdkantoor staat in Taiwan, maar de fabrieken zijn verspreid over de hele wereld, waaronder Brazilië en Mexico. De grootste vestiging bevindt zich in het Chinese Shenzhen.

President Donald Trump ziet de investering van Foxconn als een voorbeeld van zijn verkiezingsbelofte om productiebanen terug te halen naar de VS. De Foxconn-fabriek moet nog wel gebouwd worden en het duurt nog tot 2020 voordat ie in gebruik zal zijn.

Het duurt minstens 25 jaar voordat het bedrag is terugbetaald, berekende het onafhankelijke Legislative Fiscal Bureau. Pas na 2042 levert Foxconn Wisconsin meer op dan het kost. LFB waarschuwt dat er weinig zekerheid is dat de fabriek op lange termijn nog wel bij de tijd is; op de tv-markt gaan de ontwikkelingen razendsnel. Bovendien wordt veel van het assemblagewerk in de productiehallen geautomatiseerd. In 2016 meldde Foxconn 60.000 medewerkers te willen vervangen door robots.