Filmoverzicht: Een unieke en inspirerende documentaire

De recensenten van NRC bespreken de nieuwe films die deze week uitkomen. Met onder andere: Dikkertje Dap, City of Ghosts, Kingsman: The Golden Circle en Blessed Benefit.

 • ●●●●

  Dikkertje Dap: Jeugdfilm

  In de filmversie blijkt Dikkertje op dezelfde dag te zijn geboren als Raf, de giraf. Dikkertje woont naast een dierentuin, een andere dan Artis. Zijn opa werkt er als dierenverzorger en zo is er al heel vroeg contact ontstaan tussen de jongen en het dier. Ze blijken met elkaar te kunnen praten, en ze begrijpen elkaar door en door. Aan deze idylle komt een eind als Dikkertje op een dag naar school blijkt te moeten – en Raf niet. Dit is het grote drama van de film, gevoegd bij het grote drama dat een eerste schooldag nu eenmaal toch al is. Waarom mag Raf niet mee? Waarom gelooft op school niemand dat Dikkertje een sprekende giraf als vriend heeft? Waarom mag Dikkertje op de tweede schooldag niet gewoon naar zijn vriend in de dierentuin? Allemaal nieuwe problemen – en Dikkertje moet er zich maar in zijn eentje doorheen zien te slaan. Het mooie van de film is dat steeds de blik van het kind wordt gevolgd. In dat opzicht is de ziel van het gedicht goed bewaard gebleven.

  Dikkertje Dap lijkt mij daarom erg geschikt voor leeftijdsgenootjes van Dikkertje. Ze zullen zich geen moment vervelen. Er gebeurt veel. Lees de recensie: Door de polder op een giraf

  Regie: Barbara Bredero. Met: Liam de Vries, Martijn Fischer, Yannick van de Velde, Egbert-Jan Weeber, Medi Broekman, Dolores Leeuwin. Vanaf 4 oktober in de bioscoop..

 • ●●●●●

  City of Ghosts: Documentaire

  Afgelopen week waren ze in Nederland. De activist-journalisten van Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), een burgerjournalistiek initiatief uit de Syrische stad die in 2014 werd overgenomen door IS en door gebrek aan verslaggevers ter plaatse van de internationale radar verdween. Dankzij RBSS werden de openbare executies en mensenrechtenschendingen van IS via sociale media aan de wereld bekendgemaakt, een initiatief waarvoor de groep in 2015 werd bekroond met de International Press Freedom Award van het Amerikaanse onafhankelijke Committee to Protect Journalists.

  Matthew Heineman maakte een documentaire over de activist-journalisten van Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS). Met een unieke en inspirerende film als resultaat. Lees de recensie: Zoveel meer dan een activistische film

  Regie: Matthew Heineman. In: 20 bioscopen.

 • ●●●●●

  Blessed Benefit: Tragikomedie

  Het Jordaanse Blessed Benefit is een relatief luchtige film over de 45-jarige werkloze bouwvakker Ahmad, die wegens fraude in de gevangenis belandt. De echte corruptie blijft intussen buiten schot, reden dat deze film in Jordanië eventjes verboden werd. Blessed Benefit, een coproductie met Nederland, roept het Italiaanse neorealisme in herinnering: films over maatschappelijke problemen, met rollen voor amateur-acteurs en gedraaid in een onopgesmukte stijl. Lees de recensie: In deze gevangenis is het zo slecht nog niet

  Regie: Mahmoud al Massad. Met: Ahmad Thaher, Maher Khammash, Odai Hijazi. In: 9 bioscopen.

 • ●●●●●

  Kingsman: The Golden Circle: Actiefilm

  Is James Bond hun wensdroom, Kingsman is de natte droom van Britse Tories. Een supergeheim camelot van gentlemen, vrij van ‘politiek of bureaucratie’ – lees: democratische controle. Gerund door een old boys’ network van oud geld dat weet wat het beste is voor Engeland, en dus voor de wereld.

  Dat Kingsman: The Golden Circle zo rechts is, maakt de film leuk. Maar deze opvolger doet vervolgens alles wat je bij een vervolg vreest. Lees de recensie: Fantasieloze herhaling van de eerste Kingsman-film

  Regie: Matthew Vaughn. Met: Colin Firth, Julianne Moore, Taron Egerton, Mark Strong. In: 129 bioscopen.

 • ●●●●●

  Victoria & Abdul: Kostuumdrama

  In Victoria & Abdul klinken echo’s van Mrs Brown. Werd de toen 62-jarige Dench als depressieve weduwe Victoria gerevitaliseerd door haar Schotse knecht John Brown, vier jaar na diens dood vindt de nu 82-jarige Dench een waardig opvolger in Abdul Karim, een Indiase moslim die vanaf 1887 tot 1901 als Victoria’s ‘munshi’ (leraar) niet van haar zijde week. Zijn invloed riep grote weerstand op bij het hof.

  De missie van regisseur Stephen Frears is helder: Victoria opvoeren als gesel van Brits snobisme, racisme en islamofobie. Die opzet werkt maar matig. Lees de recensie: Victoria geselt racisme en islamofobie

  Regie: Stephen Frears. Met: Judi Dench, Ali Fazal, Michael Gambon. In: 73 bioscopen.