Eigen risico in de zorg volgend jaar niet omhoog

Formerende partijen willen snel de wet wijzigen om een verhoging volgend jaar te voorkomen, schrijft informateur Gerrit Zalm.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP.

Het eigen risico in de zorg gaat volgend jaar toch niet omhoog. Dat hebben de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten, schrijft informateur Gerrit Zalm woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Zij vragen demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) om de wet snel te wijzigen.

In de dinsdag door het demissionaire kabinet van VVD en PvdA gepresenteerde Miljoenennota staat dat het eigen risico, een verplichte eigen betaling in de zorg, in 2018 omhoog gaat van 385 naar 400 euro. Dit leidde tot veel negatieve reacties. De stijging van de eigen risico is het gevolg van een wettelijk automatisme: als de zorgkosten stijgen, stijgt het eigen risico automatisch mee. Onder het kabinet-Rutte II steeg het eigen risico in de zorg fors: van 220 euro in 2012 naar 385 euro vorig jaar. Dat was grotendeels het gevolg van een politieke keuze om mensen meer bij te laten dragen aan de almaar stijgende zorgkosten.

De formerende partijen grijpen nu in om een stijging volgend jaar te voorkomen. Dat is niet verrassend, want het CDA en de ChristenUnie hebben in de verkiezingscampagne nog gepleit voor het verlagen van het eigen risico. CDA-leider Sybrand Buma zei woensdag dat het eigen risico voor veel mensen “een hele grote belasting” is en dat de onderhandelende partijen veel verontruste reacties van mensen ontvingen over de aanstaande verhoging. “Ik denk dat dit besluit veel mensen rust geeft”, zei Buma. D66-leider Alexander Pechtold zei dat de formerende partijen deze beslissing konden nemen omdat zij woensdag “wat meer zicht op de financiën hebben gekregen”. De partijen wilden nog niet ingaan op de vraag of zij het eigen risico na 2018 gelijk willen houden of willen verlagen.

Lees ook: Eigen risico leidt tot mijden zorg

Naast de formerende partijen zijn ook veel andere partijen in de Tweede Kamer voor het verlagen of zelfs afschaffen van het eigen risico. De wetswijziging zal daarom naar verwachting zonder problemen door de Tweede en Eerste Kamer komen.

Haast geboden met wetswijziging

Dat de al maanden in stilte formerende partijen nu met hun beslissing naar buiten treden, is omdat er haast is geboden. Om de vereiste aanpassing daadwerkelijk in 2018 te kunnen laten ingaan moet het demissionaire kabinet dit voor 1 oktober regelen. Die deadline ligt vast omdat de zorgverzekeraars zekerheid moeten hebben over de hoogte van het eigen risico. De verzekeraars stellen op basis van de onder meer de hoogte van het eigen risico in november de premies voor volgend jaar vast. Die zullen de verzekeraars zeer waarschijnlijk laten gaan stijgen, erkennen de onderhandelaars van de formerende partijen. “Het blijft de komende jaren een uitdaging om de zorgkosten in de hand te houden”, aldus VVD-onderhandelaar Halbe Zijlstra. Buma (CDA) vindt hogere premies voor iedereen getuigen van meer solidariteit. „Zieke mensen zijn nu al vaak in het begin van het jaar hun eigen risico kwijt, dan kun je beter zeggen: daar betalen alle Nederlanders aan mee.”

Volgens het ministerie van Financiën kost het niet verhogen van het eigen risico de schatkist 150 miljoen euro. Minister Schippers schrijft woensdagavond aan de Tweede Kamer dat het handhaven van het eigen risico betekent dat iedere volwassene per jaar ongeveer 10 euro meer aan premie moet gaan betalen.

Met het politieke besluit het eigen risico niet te verhogen, is de op handen zijnde coalitie voor even uit de brand. Op 15 oktober wacht de volgende deadline. Eventuele wijzigingen in de zorg- en huurtoeslag én het kindgebonden budget moeten uiterlijk voor die datum zijn geregeld. Met name het kindgebonden budget is voor de gezinspartijen CDA en ChristenUnie belangrijk. Mocht ‘Rutte III’ daar vóór 15 oktober nog iets aan willen wijzigen, moet dat in het regeerakkoord staan. Als dat er dan nog steeds niet is, zal informateur Zalm de stilte van de formatie opnieuw moeten doorbreken.