Catalonië

Spaanse politie pakt Catalaanse regeringsfunctionarissen op

De Spaanse politie heeft woensdagmorgen in Barcelona twaalf Catalaanse regeringsfunctionarissen opgepakt, onder wie Josep Maria Jové, de tweede man van het ministerie van Financiën. Dat melden Spaanse media. De Spaanse regering probeert te verhinderen dat Catalonië op 1 oktober een onafhankelijkheidsreferendum houdt. De arrestaties vonden plaats tijdens een serie invallen bij de Catalaanse ministeries van onder meer Financiën, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken. De politie is al enkele dagen bezig met dergelijke doorzoekingen. Dinsdag namen agenten 45.000 brieven in beslag die de Catalanen naar burgers wilden sturen om hen van het referendum op de hoogte te stellen. De Spaanse regering beschouwt de Catalaanse pogingen los te komen van Spanje als illegaal. (NRC)