Camiel Eurlings krijgt ondanks strafblad VOG

Eurlings kan, ondanks een werkstraf voor het mishandelen van zijn ex-vriendin, aanblijven als bestuurslid van sportkoepel NOC*NSF.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Ondanks een aantekening in zijn justitieel dossier heeft IOC- en NOC*NSF-lid Camiel Eurlings recent een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gekregen. Dat bevestigt een woordvoerder van NOC*NSF na berichtgeving van het AD. “Alle bestuursleden hebben een VOG overlegd, ook Camiel Eurlings. Daarmee is de zaak afgesloten voor ons.”

De oud-minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet Balkenende-IV werd verdacht van het mishandelen van zijn toenmalige vriendin, in de zomer van 2015 in Valkenburg. Zij deed aangifte van zware mishandeling. De voormalig minister deed in 2016 aangifte tegen haar wegens poging tot afpersing en smaad.

‘Eenvoudige mishandeling’

Het Openbaar Ministerie schoof vorig najaar de verwijten van Eurlings terzijde wegens onvoldoende bewijs. Wel achtte het OM Eurlings schuldig aan “een bewijsbare eenvoudige mishandeling”. Het OM deed een transactieaanbod, waarmee strafrechtelijke vervolging niet aan de orde was.

In deze zaak werd geschikt achter gesloten deuren. Er is geen sprake van een schuldbekentenis. De schikking staat op zijn strafblad, waardoor het de vraag was of de ex-politicus een VOG zou krijgen.

Na de zaak-Eurlings werd van alle bestuursleden van NOC*NSF een VOG gevraagd. Een direct gevolg van de mishandelingsaffaire waarbij Eurlings was betrokken.

“Het gevoel van ongemak rond Eurlings is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen”, zegt NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen in het AD.

Breed profiel

Screeningsautoriteit Justis beoordeelt of iemand een VOG kan krijgen. Daarbij wordt gekeken of het strafblad relevant is ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Justis heeft geoordeeld dat de schikking het bestuurlijk functioneren van Eurlings niet in de weg stond. Volgens NOC*NSF betrof de screening een “breed profiel”. Eurlings is getoetst op alle acht risicogebieden, waaronder “personen”. De screening heeft tot doel “de kwetsbaren in de samenleving te beschermen”, aldus Justis.

Eurlings was van 2007 tot 2010 minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet van de toenmalige premier, Jan-Peter Balkenende. In 2011 voegde hij zich als CEO bij de directie van KLM. In 2014 werd bekend dat Eurlings en KLM ondanks een doorlopend contract, per direct uit elkaar gingen. Hij werd in 2013 lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).