Akzo haalt financieel directeur Intertrust

Transfer Maarten de Vries (55) vervangt Maëlys Castella, die onlangs onverwachts moest terugtreden met gezondheidsklachten.

Maarten de Vries
Maarten de Vries Foto REMKO DE WAAL/ANP

AkzoNobel is in zijn zoektocht naar een nieuwe financieel directeur uitgekomen bij een trustkantoor. Maarten de Vries (55), op dit moment de hoogste financiële man bij de beursgenoteerde onderneming Intertrust, maakt per 1 januari de overstap naar het verf- en chemiebedrijf.

De Vries werkte pas negen maanden bij Intertrust. Daarvoor was hij financieel directeur van TNT, dat in 2016 werd verkocht aan het Amerikaanse FedEx. Uit zijn TNT-tijd kent hij Antony Burgmans, destijds president-commissaris aldaar en nu de hoogste toezichthouder bij Akzo.

Bij AkzoNobel (14,2 miljard euro omzet, bijna 50.000 werknemers) wordt De Vries de opvolger van de Française Maëlys Castella, die eerder deze maand onverwacht terugtrad vanwege haar gezondheid. Het is al de tweede topbenoeming bij AkzoNobel in nauwelijks twee maanden. Medio juli promoveerde de chef van de chemiedivisie Thierry Vanlancker tot topman nadat Ton Büchner zijn functie plotseling had neergelegd, eveneens om gezondheidsredenen.

In beide gevallen heeft AkzoNobel niet uitgelegd wat zijn bestuurders precies mankeerde, maar alles wijst erop dat de wisselingen aan de top te maken hebben met de moeilijke positie waarin het bedrijf is beland. Sinds de Amerikaanse branchegenoot PPG in maart bij Akzo aanklopte om het bedrijf over te nemen, is het geen moment rustig geweest. AkzoNobel slaagde er met veel pijn en moeite in om zijn belager op afstand te houden, maar zijn weigering om met PPG te onderhandelen leidde tot rebellie onder de aandeelhouders. Pogingen om het vertrouwen te herstellen, verlopen moeizaam. Begin deze maand kondigde AkzoNobel nog aan dat het zijn winstdoelstelling voor dit jaar niet gaat halen.