AFM

Forse boete voor ABN Amro, transacties niet gemeld

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ABN Amro een boete opgelegd van 400.000 euro vanwege het niet melden van transacties. Dochterbedrijf ABN Amro Clearing Bank krijgt een boete van 500.000 euro vanwege hetzelfde vergrijp. Dat heeft de toezichthouder woensdag bekendgemaakt.

Van februari 2010 tot juli 2015 vergat ABN Amro bijna 87.000 transacties met derivaten door te geven. Dat is in strijd met de Wet op het financieel toezicht (Wft) die verplicht om transacties in beursgenoteerde financiële instrumenten te melden. ABN Amro was in de genoemde periode in handen van de staat.

Het boetebesluit leert dat de AFM bij een controle van ABN Amro in 2010 „ernstige gebreken” constateerde. De bank voerde daarna verbeteringen door in de interne organisatiestructuur, maar wist niet voor elkaar te krijgen dat bepaalde transacties van bedrijfsonderdelen daarna wel bij de AFM gemeld werden. Het gaat onder andere om derivatendeals via de Duitse Xetra-beurs en London Stock Exchange.

Het verweer van ABN Amro dat het 99,5 procent van de transacties wél doorgaf, maakt op de toezichthouder geen indruk. Omdat de bank de overtreding zelf meldde krijgt het een boete van 400.000 euro in plaats van een half miljoen euro.

ABN Amro gaat niet tegen de boete in beroep. (NRC)